U Gračanici otvoren 12. „Grafest“, u takmičarskom delu 17 filmova

Grafest
Izvor: Kosovo Online

Dvanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“ otvoren je večeras u Domu kulture „Gračanica“ prikazivanjem filma "JU Grupa -Trenutak sna" Darka Lungulova.

Ove godine na konkursu je prijavljeno 36 filmova od kojih je za takmičarski program odabrano 17. Takmičarski program podeljen je u tri bloka, a festival se zatvara 6. decembra.

Selektorka takmičarskog programa Nevena Matović ističe da su svake godine prijave drugačije, kao i selekcija. Ona je izrazila zadovoljstvo što je dobar deo filmova nastao upravo 2023. godine.

„Ovaj Dom kulture je uspeo da obezbedi ovu dvocifrenu brojku kada je u pitanju festival `Grafest`. Koliko godina sam već ovde, ja vidim koliko festival znači ovoj ustanovi, koliko znači ljudima koji ovde rade, a još mi je draže što vidim da znači i autorima. Što se mene tiče, kada bi moglo, ja kao neko ko dolazi iz Beograda i ko nije u prilici da dobije sve informacije o životu ovde, pustila bih sve filmove koji su se prijavili. To je, naravno, nemoguće. Zbog toga sam se ove godine rukovodila pre svega godinom proizvodnje“, rekla je Matović.

Ovogodišnji "Grafest" pod sloganom "Muzika života" otvorio je filmski reditelj Darko Lungulov.

„Izuzetno mi je drago i zahvalan sam što je moj film upravo odabran da otvori `Grafest`. Drago mi je da vidim drage prijatelje. Uvek je lepo vratiti se u Gračanicu i drago mi je da ćete ovaj film kome smo, ne samo ja, nego i drugi autori, posvetili čak sedam godina života, toliko je trajalo pravljenje ovog filma, da ćete ga videti upravo onako kao što smo i hteli, da ga ljudi gledaju na velikom platnu u jednom pravom bioskopu sa dobrim zvukom“, rekao je Lungulov.

Pobednike festivala će odlučiti žiri u sastavu novinarke Ivane Vanovac ,publiciste Đorđa Jevtića i reditelja i selektora „Beldoks“ festivala Igora Stanojevića .

Stanojević ističe da je žiri danas pogledao prvu trećinu takmičarskog programa i da veruje da će zadatak biti zahtevan.

„Takmičarski program kojim se mi kao žiri bavimo ima 17 filmova koji su pretežno kratkometražni, do nekih 40 minuta maksimalno, tako da ima dosta da se gleda, ali nemam sumnje da će biti interesantno“, rekao je Stanojević. 

U revijalnom delu programa publika će imati prilike da pogleda i filmove „Girl gang“ Regine Meures, kao i „Treći“ Karima Kasema.

Filmovi koji će biti prikazani u revijalnom delu programa u Gračanici svoje prikazivanje imaće i u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ 5. decembra.

Festival organizuje Dom kulture Gračanica uz podršku Ministarstva za kulturu i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.