Gračanica: Izložba Predraga Dragovića "Preko pepela"

Izložba Predraga Dragovića
Izvor: Dom Kulture Gračanica

Izložba slika i skulptura Predraga Dragovića "Preko pepela" održaće se u Gračanici. Otvaranje izložbe je u ponedeljak, 25. oktobra 2021, u 19 časova, u Galeriji Doma kulture Gračanica, prenosi Radio kontakt plus.

Gračanička izložba "Preko pepela" (65 slika i 6 skulptura) sa prevashodno kosovskim motivima nastajala je trideset godina. Istorijsko-umetnički kontekst: hramovi, freskoslikarstvo, epska i teološka duhovnost deo su okvira svetosavsko-nemanjićke i njegoševske tradicije - navode iz Doma kulture Gračanica:

"Pepeo je materijal pogroma, a kosovskom pogromu, stvarnom i imaginarnom, autor posvećuje dominantan niz motiva – vatre i njenih pojavnih oblika. Kao da se slike vraćaju u svoj zavičaj, gde je njihova drama boja analogna drami postojanja."

"Kosovski ciklus je preformulacija Dragovićevog doživljaja aktuelnih dešavanja sintetizovanih simbolima  i znacima kosovskog zaveta, mita i istorijskog blaga. Vizuelni prostor slike ispunjen epskom ekspresijom bavi se obuhvatnijim istraživanjem odnosa između dobra i zla", navodi u predgovoru kataloga istoričar umetnosti, Nebojša Jevtić.

Predrag Dragović (1953) završio je Fakultet likovnih umetnosti, odsek slikarstvo, u Beogradu. Član ULUS-a je postao 1980. godine. Iste godine je stekao staus slobodnog umetnika. Tokom rada stvorio je tematske celine slika, crteža i grafika: aktova, portreta, pejzaža, kompozicija iz Starog Zaveta i Novog Zaveta.

Njegovo stvaralaštvo se može svrstati i u velike cikluse, serije slika, kojima se povremeno ponovo vraća: Sveci i Sebri, Sveti Sava, Vrhovi (planinski pejzaži), Kostići Likovno čitanje Gorskog vijenca, portreti srpskih pesnika... U grafičkim tehnikama duboke štampe, litografije i serigrafije realizovao je pesme grafike sa Matijom Bećkovićem, Rajkom Petrovim Nogom i Draganom Lakićevićem.

Izložbu organizuju Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština, u okviru proslave jubileja sedam vekova postojanja manastira Gračanica i sedamsto godina od upokojenja Svetog kralja Milutina.

Pokrovitelj izložbe je Kancelarija za Kosovo i Metohiju i opština Gračanica.