Novi Sad: Izložba "Jesen u Prizrenu 2015-2021" u Srpskom narodnom pozorištu

Likovna kolonija - Jesen u Prizrenu
Izvor: Facebook

Retrospektivna izložba 22 izabrana rada sa likovne kolonije "Jesen u Prizrenu 2015-2021" biće otvorena 1. oktobra u 19 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i trajaće narednih mesec dana, najavio je danas Dom kulture Gračanica, prenosi Tanjug.

Likovna kolonija "Jesen u Prizrenu" nastala je 2015. godine i održava se u obnovljenom Dušanovom konaku manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, sa ciljem da se omogući lični podsticaj umetnicima i da podrška očuvanju ugroženog srpskog kulturnog i nacionalnog blaga tog grada i na čitavog prostora Kosova i Metohije, kaže se u saopštenju.

"Nastojanjem da se uključe u nepostojeći kulturni 'dijalog' o savremenoj stvarajućoj kulturi na Kosovu i Metohiji, njeni učesnici slikama, promišljnim sekvencama vlastitosti, potvrđuju da su dostojni akteri svedočenja ideje o slobodi. Suvereno, bez straha,odbacujući opake maske i naloge koje nameću kreatori savremenog sveta", kaže u predgovoru jedan od utemeljivača i organizatora kolonije Nebojša Jevtić.

Kolonija se održava u saradnji Doma kulture Gračanica i Eparhije raško-prizrenske, odnosno manastira Svetih Arhangela, pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, a izložba pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine.