Narodna biblioteka u Gračanici uskoro u novom objektu

Narodna bibiliote Gračanica - unutrašnost
Izvor: Kosovo Online

Narodna biblioteka u Gračanici će po završetku radova na novom objektu, umesto dosadašnjih 54, imati na raspolaganju 450 kvadrata korisnog prostora. Time će bogat knjiški fond sa više od 30.000 naslova, među kojima ima i onih koji datiraju iz druge polovine 19. veka, biti adekvatno čuvan.

Kako je potvrdila direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić, prethodno predviđen rok za završetak radova do kraja godine verovatno će biti probijen, ali se useljenju u novu zgradu u ulici Tomislava Sekulića nadaju već s prvim danima proleća.

Projekat nove Biblioteke u Gračanici urađen je u Narodnoj biblioteci Srbije. Osim savremenog depoa za čuvanje knjiga objekat će imati modernu čitaonicu, prostor za organizovanje izložbi i književnih večeri, poseban prostor za čuvanje starih i retkih izdanja, dečije i zavičajno odeljenje.

„Budući da posedujemo veoma dragocene knjige iz polovine 19. veka one će sada biti čuvane u adekvatnom prostoru, a u budućem objektu planiramo da razvijemo knjigovezačku delatnost. Sva oštećena izdanja ćemo osvežiti i ponovo vratiti na police“, otkriva direktorka Narodne biblioteke u Gračanici za Kosovo Onlajn. 

Prostor u kome je sada smeštena biblioteka, ne ispunjava standarde. Prostorija prokišnjava, police su do tavanice, nisu sve knjige u vidokrugu korisnika i sve to otežava rad zaposlenima, ali i želju čitaoca da pronađe omiljenu knjigu. Knjige su zbog ovih uslova izložene bržem propadanju.

Zaposleni poručuju da imaju razloga da se pohvale sa jako bogatom literaturom.  

„U toku je revizija knjiškog fonda, koja se radi jednom u 10 godina, tako da ćemo do kraja februara naredne godine, kada čitav posao bude završen, precizno znati sa koliko primeraka knjiga raspolažemo u matičnoj biblioteci, isturenim odeljenjima u Lapljem Selu, Čaglavici i Donjoj Brnjici kao i u dva depoa u kojima čuvamo knjige, od kojih je jedan u Čaglavici, a drugi i Preocu“, pojasnila je Kostićeva.

Književni fond je najvećim delom obnovljen, potvrđuju u biblioteci, i naglašavaju da će preseljenjem u novi objekat od prištinskih vlasti zahtevati da se fond od 600.000 primeraka srpskih knjiga koje su ostale u nekadašnjem objektu Pokrajinske narodne biblioteke, danas Nacionalne i Univerzitetske biblioteke Kosova u Prištini, dopreme u Gračanicu.

Biblioteka u Gračanici je jedina ustanova južno od Ibra koja funkcioniše u okviru KOBISA – Sistema jedinstvenog bibliotečkog kataloga Republike Srbije.

Takse od 100 odsto koje je kosovska Vlada uvela na robu iz Srbije i BiH nisu zaobišle ni knjige.  

„Mi već punih šest godina ne zavisimo od taksi već od rampi koje su prištinske vlasti na Jarinju spustile za srpske knjige. Putem pošte stižu nam manji paketi. Kad kažem manji, mislim na dve ili tri knjige u najvećem broju, za sve ostalo rampa na Jarinju je spuštena. Naše korisnike ipak uspevamo da potrebnom literaturom snabdemo, na samo nama znane načine“, rekla je Kostićeva.   

Pored 30.000 primeraka knjiga i blizu 2.500 primeraka koji se čuvaju u depoima, u Narodnoj biblioteci nastoje da književni fond još više uvećaju, a da iskorišćene i pohabane knjige ponovo osveže i ponude čitaocima.  

„Na Kosovu ne smemo da bacamo knjige, to je grah na koji nas opominje upravo ona rampa postavljena na Jarinju, a posebno to na koje se sve načine dovijamo kako bi našim članovima ponudili sve ono što je najčitanije i najtraženije u ostatku Srbije“, zaključila je na kraju Kostićeva.