Festival dokumentarnog i televizijskog filma Grafest od 4. do 6. decembra u Gračanici

Dom kulture Gračanica
Izvor: GračanicaOnline

Dvanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, pod sloganom "Muzika života", održaće se od 4. do 6. decembra u Domu kulture "Gračanica".

Posetioci će na festivalu, u okviru revijalnog programa, moći da pogledaju tri filma, YU Grupa "Trenutak sna" Darka Lungulova, "Girl gang" Suzane Regine Meures i "Treći" Karima Kasema, saopštili su iz Doma kulture "Gračanica".

Festival otvara film Darka Lungulova "Trenutak sna", a autor filma će biti prisutan na otvaranju festivala. 

Svi revijalni filmovi biće prikazivani u večernjem terminu: "Trenutak sna", u ponedeljak, 4. decembra od 21 sati, "Girl gang" u utorak, 5. decembra u 21 čas i "Treći" u sredu, 6. decembra od 20 sati.

Festival organizuje Dom kulture Gračanica uz podršku Ministarstva za kulturu i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Selektor revijalnog dela programa Žarko Milenković kaže da filmovi koji će biti prikazani u revijalnom delu programa ovogodišnjeg festivala GRAFEST govore o međusobnoj isprepletenosti umetnosti i života.

"Tako film Darka Lungulova 'YU grupa – trenutak sna', koji prati život i rad jedne porodice, muzičke grupe, ali i jednu epohu jugoslovenskog zlatnog doba umetnosti, progovara o tome da život može biti muzika, uvek i u svakom segmentu, čak i onda kada nikome do muzike nije stalo. Muzika je ta koja spaja socijalne i estetske kategorije, prevladava nesporazume i briše međugeneracijske razlike. Muzika čini most između onog što označava vrednosno i onog ideološkog, gotovo identitetskog određenja života", istakao je Milenković.

Film "Girl Gang" nemačko-švajcarske rediteljke Suzane Regine Meures, kako kaže, govori o mračnim stranama koje se kriju iza brzog uspeha koji nudi laka dostupnost medija.

"Od toga da se radi sve za slavu i popularnost, do toga da se od te popularnosti svim silama beži. Muzika života se ovde pretvara u lament nad propuštenim prilikama i nemogućnošću da  se one nadoknade", ukazao je Milenković.

Prema njegovim rečima film "Treći" (2023) mladog libanskog reditelja Karima Kasema "jednom svojevrsnom muzikom tišine, nudi zalog obnove porušenih svetova, zaceljenje duhovnih lomova".

"U svetu i društvu koje nema mnogo, tj. nema gotovo ništa, niko i ne traži previše, samo ono što je esencijalno potrebno – zdrav duh, koji će moći da se izbori sa svim nedaćama", rekao je Milenković. 

Na konkurs za takmičarski deo programa prijavilo se ukupno 36 autora i ostvarenja, mahom televizijskih formi, dok je selekciju prošlo njih 17 i oni će biti prikazani u tri bloka tokom tri festivalska dana.

Selektorka takmičarskog programa festivala Nevena Matović kaže da je većina odabranih filmova nastala je ove ili u poslednje tri godine.

"Znam ja to i od ranije, ali ove sam godine posebno imala utisak da mi, u formi primerenoj današnjem vremenu, stižu pisma čuvara. Stvarnost nam je takva da vode čuvari uspomena, koji će makar nacrtati kuću i okućnicu, da zaborav ne pobedi. Prazne ulice i putevi kojima prođe tek po neki automobil, urušene kuće i napuštena domaćinstva,  ništavne su u odnosu na manastirske porte gde se oko korpe pune uskršnjih jaja ili u kolu, tiskaju deca, kao pčele u košnici. Voljna da nauče i probaju. Čuju i poslušaju da bi sačuvali. Čuvari poručuju i da je teško, ali i da se može, jer vera i nada idu zajedno", naglasila je ona. 

Pobednike će odlučiti žiri u sastavu: Ivana Vanovac, Đorđe Jevtić i Igor Stanojević. 

Filmovi koji će biti prikazani u revijalnom delu programa u Gračanici, svoje prikazivanje imaće i Kosovskoj Mitrovici u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" 05. decembra  2023. godine  po sledećim terminima: "Girl gang" od 19 časova,  YU Grupa "Trenutak sna" od 21 čas i "Treći" u 22.45 sati.