U Gračanici otvorena izložba slika "Vidovdan 2024" i uručene nagrade "Dimitrije Popović" i "Longin"

Nagrade Longin i Dimitrije Popović
Izvor: Kosovo Online

U Galeriji Doma kulture u Gračanici večeras je, u okviru Vidovdanskih svečanosti, otvorena izložba radova nastalih na Likovnoj koloniji "Vidovdan 2024", a tom prilikom su i uručene nagrade "Longin" za životno stvaralaštvo i "Dimitrije Popović" koja se svake godine dodeljuje najmađem likovnom stvaraocu.

Likovna kolonija "Vidovdan" ove godine okupila je 11 stvaralaca, svaki sa svojim jedinstvenim stilom izražavanja i vrednosnih domena.

Dobrodošlicu je na početku otvaranja izložbe poželela pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Jelena Stojković.

"Vidovdan je datum koji je nama simboličan i važan, i verujem da je pored našeg kulturnog nasleđa bio velika inspiracija našim umetnicima za stvaranje umetničkih dela. Kancelarija za Kosovo i Metohiju je uvek podržavala i uvek će podržavati ovakve i slične događaje", rekla je Stojković.

Žiri za dodelu likovnih nagrada na Vidovdanskim svečanostima za 2024. činili su redovni profesor slikarstva u penziji Petar Đuza, master slikarka Maja Todić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić. Oni su doneli odluku da nagradu "Dimitrije Popović", za najuspešnijeg mladog učesnika na Likovnoj koloniji dodeli Vladimiru Antiću iz Severne Mitrovice.

Antić je istakao da mu je ta nagrada veoma važna, ali i da su svi koji su učestvovali dali veliki doprinos.

"Meni kao umetniku mlađih generacija ova nagrada znači mnogo. Ova kolonija traje već 30 godina, i nagrada mi je bitna, ali moram da kažem da su i ostale kolege dale doprinos, svi su različiti, s tim da je žiri odlučio da ja kao vajar dobijem nagradu za slikanje akvarela", rekao je Antić.

Antiću je majka stradalog Dimitrija Popovića, Jorgovanka Popović, uričila majicu sa Dimitrijevim likom, kao i zlatnu medalju.

Ona je poručila svima da ostanu na Kosovu, jer je tu njihovo ognjište.

"Narode, ostajte ovde, nemojte da idete, da nosite svoje pokojnike, jer oni čuvaju našu zemlju. Ovo je Srbija, ovo je Kosovo i Metohija, naša zemlja, sunce i nebo koje nas greje i hrani, biće bolje, svanuće i nama", istakla je Popović.

Nagradu za životno delo u oblasti likovnih umetnosti "Longin" žiri je dodelio istoričaru umetnosti, reditelju, scenaristi i likovnom kritičaru, Đorđu Kadijeviću iz Beograda, koji zbog zdravstvenih problema nije bio u mogućnosti da prisustvuje dodeli, ali se obratio video porukom.

"Longina sam uvek cenio i uvažavao kao jednog od najvećeg majstora naročito ikonopisa, a i freskoslikarstva u čitavom našem srednjem veku. Jedino čemu se nisam nadao da ću jednoga dana dobiti nagradu koja nosi njegovo ime. Hvala ti Longine na tome, bio si i zauvek ostao majstor slikarske kičice kakvog nismo imali. Ponosim se nagradom zbog tvoje veličine i vrednosti tvoga dela", poručio je Kadijević.

Likovnu koloniju "Vidovdan 2024" svečano je otvorio akademski slikar Saša Filipović.

"Moj utisak kada sam prvi put video postavku je da su jedanaestoro kolega doneli svetlost, očaranost kosovskometohijskom prirodom, nadahnuto istorijskim ličnostim, i jednu toplinu emocija, uprkos svim okolnostima u kojima živimo, ovo je kompilacija vedrih i optimističnih slika", poručio je Filipović i čestitao kolegama na uspehu.

Pokrovitelji likovne kolonije, izložbe i nagrada su Ministarstvo kulture Vlade Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Skupština grada Prištine i Opština Gračanica.