Uloga Kosova u usponu i padu Falka Geca

Muharem Bazdulj
Izvor: Print Screen/YouTube - Sport Light

Piše za Kosovo onlajn: Muharem Bazdulj, književnik i novinar

Pre četrdeset godina, FK Partizan igrao je u Kupu Šampiona. Titula je osvojena s dva boda prednosti ispred zagrebačkog Dinama i splitskog Hajduka, odnosno pet ispred niškog Radničkog. Nakon što je u prvom kolu Partizan pregazio norveški Viking kao plitak potok (ukupno 5:1), u drugom kolu je za protivnika dobio Dinamo iz (istočnog) Berlina (DDR). Do zadnje sekunde beogradskog revanša, produžeci su bili realna opcija, ali je Partizan ipak ispao ukupnim rezultatom 2:1. Utakmica je, međutim, ostala upamćena po nečem drugom.

Dolazak u Beograd, dvojica prvotimaca Dinama – Falko Gec i Dirk Šlegel – iskoristili su za prebeg u SR Nemačku. Iskoristili su trenutak nepažnje da se odvoje od ostatka ekipe, zaustavili taksi, pa taksijem otišli u beogradsku ambasadu SR Njemačke. Tamo su im organizovali put do Zagreba, a zatim i transfer železnicom na relaciji Zagreb – Minhen. Bio je to u ono vreme mali politički i hladnoratovski skandal.

Gec je bio možda i najbolji igrač Dinama. Uostalom, on je Partizanu u prvoj utakmici u Berlinu dao prvi gol, već u prvom minutu. Tu utakmicu je domaćin dobio sa 2:0. U revanšu, Gec nije ni bio na Stadionu JNA, pa, naravno, nije ni igrao. Prekazi je dao veličanstven gol iz slobodnog udarca sa više od trideset metara za 1:0 za Partizan još sredinom prvog poluvremena. Usprkos silnim napadima, to je ostao rezultat i na kraju utakmice.

Gec je negde izjavio da nije imao dileme da želi da prebegne, ali da je usprkos tome navijao za svoj klub i da bi mu bilo mnogo žao da je Dinamo ispao (i) zbog njegovog neigranja. Gecu i Šlegelu je godinu dana bilo zabranjeno da nastupuju kao profesionalni fudbaleri. Ipak, nakon što je taj rok prošao, Gec je napravio ozbiljnu karijeru. Najpre je igrao za Bajer iz Leverkuzena s kojim je čak i osvojio Kup UEFA, a bio je i strelac na drugoj utakmici finala protiv Espanjola. Posle je igrao i za Keln, Galatasaraj, Sabriken, da bi se naposletku penzionisao kao igrač u dresu Herte.

Nakon igračke karijere, Gec počinje da stiče ime kao trener. Započeo je u „Herti“, pa je vodio „Minhen 1860“, pa „Holštajn“ iz Kila, da bi u nekom trenutku postao i selektor fudbalske reprezentacije Vijetnama. Kad bi sretao igrače iz Srbije, uvek bi se prisetio najvažnije neodgirane utakmice u svom životu, pa bi se raspitao za Prekazija.

Po povratku iz Vijetnama, prvi Gecov angažman je u „Erzgebirgeu“ iz Auea za sezonu 2013. – 2014. To je klub koji je u Istočnoj Nemačkoj neko vreme bio najbolji od najboljih, a nakon ujedninjenja nikad nisu ni zaigrali u prvoj Bundesligi. Sada su u Cvajti, gdje im je u prvoj njihovoj sezoni zamalo promakla šansa za prolazak u Prvu ligu; bili su peti. Otad se bore za opstanak; dva puta su bili petnaesti. Gec je doveden sa ambicijom da ih vrati na put ka vrhu.

Bez nekog jasno artikulisanog očekivanog rezultata, više sa okvirnim očekivanjem da se bori za vrh, odnosno da bude bliži prolasku u Prvu ligu, nego ispadanju u Treću, a u izjednačenom takmičenju kao što je Cvajta, Gec mesecima nije znao da li bi svoju misiju smatrao uspešnom ili ne.

Onda je došao dvanaesti april, trideseto kolo, gostovanje kod „Grojtera“ iz Firta. U tom trenutku, Firt je drugi na tabeli, a Aue je dvanaesti. Firt je, naravno, favorit, ali Aue bi pobedom prebrinuo sve brige i možda mogao da razmišlja o mestu u gornjem delu tabele na kraju prvenstva. Falko Gec puno očekuje od ovog meča.

Isprva je sve kao u lepom snu. Sedamnaesti je minut, direktan slobodan udarac za Aue, a iz tog slobodnjaka slovački internacionalac Filip Lukšik postiže divan gol. 0:1. Gec se iz nekog razloga setio Prekazijevog gola Dinamu.

Poluvreme se bližilo kraju. Vodstvo se doimalo sigurnim. A onda je u trideset i osmom minutu, na asistenciju Ilira Azemija, Danijel Brosinski izjednačio. 1:1. Poluvreme je uskoro završilo. Gec je još uvek računao na pobedu ili barem na osvajanje jednog boda.

U nesrećnoj trinaestoj minuti drugog poluvremena, Firt daje drugi gol i vodi 2:1. Gec zna da je gotovo. Zna da je gotovo zato što je gol dao Ilir Azemi. Fonetika tog prezimena podseća ga na Prekazija.

I zaista, završilo je 2:1 za Firt, a na kraju sezone, posle osvojenog 14. mesta, Gec je dobio otkaz. Njegova trenerska karijera otad je pošla nizbrdo.

Prekazi je rođen u avgustu 1957. u Mitrovici, a Azemi u februaru 1992. u Prištini. Trideset pet godina u vremenu i (oko) trideset pet kilometara prostora odvaja ovu dvojicu fudbalera i njihove rodne gradove. Ipak, eto, baš njih dvojica su odigrali važne uloge u igračkoj i trenerskoj karijeri Falka Geca.