Ajhorst i Palmer prebacuju u Neum pregovore o izmenama izbornog zakona u BIH

Predsjedništvo BiH
Izvor: Wikipedia

Predstavnici EU i SAD, direktorka u Evropskoj službi za diplomatske odnose Angelina Ajhorst, i specijalni izaslanik Stejt Departmenta za BiH Metju Palmer stižu u utorak u BiH kako bi sa liderima političkih partija nastavili pregovore o izmenama izbornog zakona. Pregovori se neće voditi u Sarajevu već u Neumu, prenosi Danas.

Cilj je, kako se navodi, “izolovati lidere” kako ne bi bili pod medijskim pritiskom i kako bi, što lakše, pristali na određene ustupke koji se odnose na izbor članova Predsedništva BiH.

“Prvog dana u Neum bi bili pozvani samo predsednici političkih partija iz Federacije koje imaju svoje zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH. Nakon toga bili bi uključeni lideri političkih partija iz Republike Srpske”, piše portal Istraga.ba pozivajući se na više diplomatskih izvora.

Lider SNSD Milorad Dodik u petak je na konferenciji za novinare ponovio da su oni u Republici Srpskoj davno uspostavili konsenzus da se član Predsedništva iz RS bira neposredno i to se, kazao je, ne može promeniti. Stranke iz RS, kazao je Dodik, neće pristati na indirektan izbor člana Predsedništva BiH iz tog entiteta.

Indirektni izbor članova Predsedništva BiH zagovarala je i Stranka demokratske akcije, insistirajući, pri tom, da se smanje ovlašćenja domova naroda. HDZ BIH je predložio dva načina izbora članova Predsedništva BiH, ali u oba slučaja, dodaje se, ključnu ulogu bi imali domovi naroda.

“Ako bi se članovi Predsedništva BiH birali direktno, onda bi morali ići na konačno potvrđivanje u Dom naroda BiH. Tako bi, prema predlogu HDZ, član Predsedništva BiH iz, recimo, hrvatskog naroda morao dobiti podršku većine delegata u Klubu Hrvata Doma naroda BiH. U slučaju indirektnog izbora, članove Predsedništva BiH bi birali delegati u Domu naroda Federacije BiH, odnosno delegati u Klubu naroda kojem pripada taj član Predsedništva”, piše Istraga.

Načinom izbora delegata u Dom naroda FBiH HDZ BiH je, kako se ukazuje, dodatno zacementirao svoju poziciju jer bi imali apsolutnu kontrolu u klubovima Hrvata oba doma naroda, i onog na državnom i onog na nivou Federacije BiH.

Veći deo međunarodnih zvaničnika u petak je već odbacio predlog HDZ-a BiH, što kako se ukazuje, potvrđuje i izjava Delegacije EU data sarajevskom Oslobođenju.

“Izborna i ustavna reforma su od suštinskog značaja za put BiH ka EU, kao što je navedeno u Mišljenju Evropske komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU. Ova reforma trebalo bi da okonča diskriminaciju na osnovu etničke pripadnosti i prebivališta, potpunom primenom sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

Izmene bi takođe trebalo da osiguraju poštenije, transparentnije i demokratskije izbore, rešavanjem nedostataka navedenih u preporukama OSCE/ ODIHR-a i GRECO-a Saveta Evrope, kao i u relevantnim mišljenjima Venecijanske komisije”, rečeno je iz Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH.

Istraga napominje da su zvanično izneseni stavovi međunarodnih zvaničnika uglavnom odstupali od stavova iznesetih na sastancima iza zatvorenih vrata. Tako je, podseća portal, Ajhhorst na ranijim sastancima, uglavnom, podržavala stavove HDZ-a BiH i njihovih pregovarača.

A osim iz EU, HDZ BiH je prošle nedelje dobio i podršku Moskve. Kako je kazao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon sastanka sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom u Moskvi, “očigledna je diskriminacija bosanskohercegovačkih Hrvata. Izborna reforma mora se završiti sada uz temelje na Dejtonskom sporazumu”.