Aljiu: Pruga Niš-Priština nema efekta ako ne ide do Drača

Ljiburn Aljiu
Izvor: Klan Kosova

Ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu rekao je da je na "Železničkom samitu Zapadnog Balkana 2021", održanom u Beogradu, zatražena izgradnja železničke linije od Prištine do Niša, ali i naveo da bi taj projekat imao efekta samo ako je povezan sa Dračom, prenosi Ekonomija onlajn.

Aljiu je podsetio da je u Beogradu potpisan sporazum vezan za modernizaciju koridora i železničkih linija kako bi se omogućio normalan transport između balkanskih zemalja, kao i da je EU ovu godinu proglasila godinom železnice.

"Ono što sam pokrenuo je pitanje novih koridora, zatraženo je da se napravi linija od Niša do Prištine, ali ovo bi imalo smisla ako bi bilo povezano sa Dračom", rekao je Aljiu. 

Aljiu je učestvovao na železničkom samitu održanom pre dva dana u Beogradu na kome je zajedno sa kolegama iz zemalja regiona potpisao sporazum o izgradnji železničke mreže. On je naveo da su se 14. februara 2020. delegacije Кosova i Srbije u Minhenu dogovorile i o izgradnji novih puteva koji povezuju dve zemlje sa regionom i sa EU.

Predstavnici evropskih institucija su na "Železničkom samitu Zapadnog Balkana 2021" u Beogradu izrazili spremnost da finansijski podrže projekte u oblasti železničkog saobraćaja na Zapadnom Balkanu jer će, kako su rekli, oni doprineti boljoj povezanosti regiona, regiona i Evropske unije, ali i smanjiti zagađenost.