Ambasadori Nemačke i Francuske na Kosovu na Dan primirja: Pomirenje uvek moguće

Rode i Gero Dan primirja
Izvor: Društvena mreža "X"

Ambasadori Francuske i Nemačke u Prištini Olivije Gero i Jern Rode položili su danas vence povodom Dana primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine koji je označio i kraj Prvog svetskog rata. 

Francuski ambasador je na društvenoj mreži "X"  napisao da je postala tradicija da na Kosovu, on i njegov nemački kolega, obeležavaju zajedno ovaj dan, kao znak pomirenja i prijateljstva.

"11. novembar je Dan naših boraca. Na Kosovu je postala tradicija da ga slavimo sa našim nemačkim prijateljima kao jasan znak francusko-nemačkog pomirenja i prijateljstva. Odao sam počast i za 18 franuskih vojnika koji su izgubili živote služeći u Kforu za zaštitu svih zajednica", napisao je Gero.

Sporazum o primirju potpisan je između Nemačke i savezničkih snaga u Parizu 11. novembra 1918. godine..

"Tada su konačno puške utihnule. Mnogi su tako mislili pre 105 godina, kada je nakon godina stradanja završen Prvi svetski rat. Danas smo obeležili ovaj događaj sa našim francuskim prijateljima, predstavnicima Kosova, komandantom KFOR-a, avganistanskim i ukrajinskim novinarima i predstavnicima diplomatskog kora. Naučili smo da je pomirenje uvek moguće“, napisao je Rode na društvenoj mreži "X"