Američki senatori: Razočarani jednostranom odlukom Vlade Kosova da pristupi opštinskim zgradama na severu upotrebom sile

Džin Šahin i Vjosa Osmani
Izvor: Ekonomia Online

Američki senatori Džin Šahin i Pit Rikets, predsjedavajući i član Senatskog podkomiteta za spoljne odnose za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju, istali su da su razočarani jednostranom odlukom Vlade Kosova da pristupi opštinskim zgradama na severu Kosova upotrebom nepotrebne sile i pozvali su Srbiju i Kosovo da preduzmu hitne mere za deeskalaciju situacije na severu Kosova.

„Veoma smo zabrinuti zbog značajnog pogoršanja bezbednosne situacije na severu Kosova. Razočarani smo jednostranom odlukom Vlade Kosova da pristupi opštinskim zgradama na severu Kosova upotrebom nepotrebne sile. Eskalacija nasilja dovela je do ozbiljnih i neprihvatljivih povreda pripadnika mirovnih snaga iz NATO-a na Kosovu. Osuđujemo nasilje i pozivamo vlade Kosova i Srbije da preduzmu hitne mere za deeskalaciju situacije. Kosovo i Srbija su na ivici unapređenja svojih diplomatskih i ekonomskih odnosa međusobno i sa Evropom, ali članovi Kongresa i međunarodne zajednice sve više su zabrinuti zbog alarmantnog nazadovanja koje je u toku. Lideri obe zemlje moraju da deluju u najboljem dugoročnom interesu svojih nacija umesto da dozvole da stalni sporovi ometaju mir i stabilnost i, posledično, njihove aspiracije za članstvo u EU“, istakli su Šahin i Rikets u zajedničkom saopštenju.

Senatori iz redova demokrata i republikanaca su u martu izdali zajedničko saopštenje o privremenom sporazumu postignutom između Srbije i Kosova.

Šahin je u aprilu posetila Kosovo i Srbiju u okviru posete delegacije američkog Kongresa Balkanu, koja je uključivala i posetu Bosni i Hercegovini.

Na inicijativu senatorke Šahin, Komitet Senata za spoljne poslove održao je saslušanje o Zapadnom Balkanu ranije ovog meseca, koje je usledilo posle njenog obnovljenog dvopartijskog nastojanja da unapredi zakonodavstvo koje bi promovisalo saradnju između SAD i Zapadnog Balkana.