Anđelković: Dolaskom Bajdenove administracije u Prištini misle da mogu da budu još ekstremniji

Dragomir Anđelković
Izvor: Medija centar Beograd

Dijalog između Beograda i Prištine će pre ili kasnije biti nastavljen, ali su male šanse da će biti produktivan jer su kosovske vlasti sada mogo manje kooperativne, rekao je za Kosovo Onlajn politički analitičar Dragomir Anđelković.

"Dijalog će svakako pre ili kasnije biti nastavljen. Drugo je pitanje da li će to biti produktivan dijalog. Meni ne deluje da postoje osnove da se nadamo produktivnom dijalogu iz razloga što će Priština sada biti mnogo agresivnija nego što je bila ranije i mnogo  manje kooperativna. I u prethodnom periodu albanska strana je sabotirala bilo kakav dogovor i učestvovala je u dijalogu više reda radi, ali je morala to da čini jer je bila pod pritiskom Amerike“, rekao je Anđelković.

Prema njegovom mišljenju, sada kada dolazi Bajdenova administracija, Albanci će biti osokoljeni da idu ka ekstremizmu.

"Naprosto misle da je došla ekipa koja je njima naklonjena, što ne znači da je tako. Ne znači da će Amerika imati bitno drugačiji stav nego što je imala, ali njihovo očekivanje je da će ga imati i iz toga proizilazi moja pretpostavka da će Albanci biti vrlo agresivni i nekooperativni, pogotovo što se suočavaju sada sa sudom za ratne zločine OVK, odnosno sa predstojećim izborima“, ocenio je on.

Anđelković smatra, da će u tom kontekstu albanska strana gledati da se postavi što nepropustivije, a albanski političari će se takmičiti u ekstremizmu i pojačanoj retorici koja podseća na devedesete.

"Dijalog po meni nema realne šanse u dogledno vreme na uspeh iako će biti pokušaja da se on nastavi i verovatno u nekim periodima će se i voditi“, navodi on.

Anđelković smatra da u okolnistima i u nezrelnoj sredini kao što je albanska na Kosovu, ako dođe do vanrednih izbora, "svi političari će se boriti za status najvećeg albanskog ekstremiste, za niske strasti birača“.

Otuda će, kako navodi, ići u šovinistučku krajnost, a tako nešto ne pogoduje dijalogu.

"U takvim okolnostima pitanje je da li će biti i obnavljanja dijaloga. Možda možemo da očekujemo stvarno obnavljanje kada se tamo završi borba oko vlasti, ali pošto je malo verovatno da će tamo dobiti čvrstu vlast, verovatno ćemo stalno imati dijalog sa senkom njihovih potreba da se dodvoravaju svojim biračima“, zaključio je Anđelković.

Republik Kosova 🇦🇱🇽🇰✌️👐🏿
14. Decembar 2020.
🇽🇰 + 🇦🇱 = 👐🏿✌️
Halahula
14. Decembar 2020.
Tako treba braco albanci
nisliu
11. April 2021.
zar nije projekat kosova amerika ? po meni jeste. glavni krivac je g. milosevic ......
prizrenac
24. April 2021.
g andelkovic, a sto s.o mi albanci exstremni !! ? albanci sa srbima na kasovo su u vrlodobrim odnosima. xak zive bolje no oni koj su pobegli sa kosova.vi is bgd pisete i pisete a nikada niste bili na kosovo.posaljite tv neka snima sve bas sve. lako je lagati i pisati neistinu o kosovu.
pozz,,
dejan
17. Maj 2021.
bravo prizrenac.