Anđelković: Formiranjem ZSO otvorio bi se put novim izborima na severu

Zoran Anđelković
Izvor: Kosovo Online

Bivši predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova Zoran Anđelković ocenio je da, ako je na sastanku sa "velikom petorkom" u Prištini i Beogradu postignut dogovor da se ide na formiranje Zajednice srpskih opština, to će otvoriti put novim izborima na severu i vraćanju Srba i srpske zajednice u institucije, prenosi RTV.

"Imajući u vidu da je razgovor 'velike petorke' bio u Prištini, a zatim u Beogradu i da je potencirano da se sprovede mapa puta koja je dogovorena u Ohridu, na kojoj je prva stvar ZSO - i u poslednjim nedeljama su svi važni činioci sa Zapada - i Makron i Šolc, govorili da prva stvar koju treba uraditi jeste formiranje ZSO - ako je o tome postignut neki dogovor, u smislu da se nastave razgovori u četvrtak i petak u Briselu, to bi otvorilo put novim izborima na severu Kosova i vraćanju Srba i srpske zajednice u institucije", naveo je Anđelković za Tanjug.

Kosovo će danas biti tema sednice Saveta bezbednosti UN, na kojoj će se se raspravljati o šestomesečnom izveštaju UNMIK-a, a Srbiju će na sednici predstavljati premijerka Ana Brnabić, dok će u ime Prištine govoriti kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Iako je nedavno bila nagoveštena mogućnost da sednica bude zatvorena za javnost, zbog tenzija između predstavnika Beograda i Prištine na prethodnoj takvoj sednici, održanoj 27. aprila, sednica će ipak biti otvorena za javnost.

Anđelković kaže da su neki verovatno insistirali na tome da sednica ne bude otvorena za javnost da bi se sakrilo ili prikrilo sve ono što će predsednica Vlade Ana Brnabić reći u Njujorku.

"Vi znate da su oni razredili održavanje sednica Saveta bezbednosti vezano za izveštaj UNMIK-a sa KiM, a imajući u vidu da se od prošle sednice do ove desilo preko 200 raznih incidenata protiv srpske zajednice, da smo dobili takozvane lokalne vlasti na nelegalnim izborima u kom je učestvovalo, na primer u Leposaviću gde je 96 građana izabralo gradonačelnika, da su blokirane opštine. Verovatno iz tih razloga su neki insistirali da se takve stvari ne saopštavaju javno", ocenio je Anđelković.