Jevtić: Od Kurtija ne očekujem ništa, od “petorke” uslove za formiranje ZSO

Dalibor Jevtić
Izvor: Kosovo Online

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je za Kosovo onlajn da od specijalnih izaslanika EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije, koji su juče posetili Beograd i Prištinu, očekuje da konačno stvore mehanizme koji će omogućiti da dođe do uspostavljanja Zajednice srpskih opština, dok od samog Aljbina Kurtija – nema nikakva očekivanja.

“Prvo, nemam nikakvih očekivanja što se tiče Kurtija, bez obzira šta je on njima možda rekao ili obećao na sastanku. I predsednik Francuske je rekao da je i ranije bilo obećanja, koja nisu ispunjena. Zato ne očekujem da će se nešto promeniti”, rekao je Jevtić.

Od “velike petorke”, ipak, očekuje da u najmanju ruku razumeju da izbegavanje implementacije prethodno postignutih dogovora, znači da neko, ne samo da ne želi mir i stabilnost, dijalog, već da želi raspirivanje sukoba i eksalaciju situacije na terenu.

“Ova ‘petorka’ treba konačno da stvori mehanizme koji će omogućiti da dođe do uspostavljanja ZSO. Lično sam, sa kolegama, od Lajčaka i Eskobara, početkom godine, čuo da će ZSO biti formirana, kao preduslov rešavanja drugih pitanja i novih dogovora i kao nešto što je, ne političko, već pitanje opstanka i života Srba”, istakao je Jevtić.

U tom smislu, navodi da od međunarodne zajednice očekuje da učini nešto na ispunjavanju i njihovog dela obaveza, jer su oni bili garant ispunjavanja onoga što je dogovoreno.

“I 2019. godine sam, ovde u Vašingotnu, na pitanja sagovornika iz Bele kuće oko očekivaja, pre nego što je Kurti postao premijer, rekao da nemam nikakva očekivanja. I to je potvrđeno”, rekao je Jevtić, koji je u Vašingtonu učestvovao na konferenciji “Molitva za mir, stabilnost i pravdu”, posvećenoj Kosovu, koju je organizovala Ambasada Srbije u SAD.

Na pitanje u vezi sa izborima na severu, na čije je raspisivanje Prištinu pozvala Srpska lista, Jevtić odgovara da su bili svesni toga da Priština ne želi izbore.

“Jedina reakcija je da gradonačelnici neće da podnesu ostavke, jer žele da vladaju sa 2-3 odsto podrške”, primetio je Jevtić.

To, dodaje, samo dodatno opisuje odnos prema Srbima i, ako je neko i imao sumnju, razotkriva da Kurti ne želi da normalizuje, stabilizuje i deeskalira situaciju na severu Kosova, već radi sve suprotno tome.

“Nema reakcije, neće je ni biti. Oni ne da ne žele izbore, već će raditi i dalje na svemu što će eskalirati situaciju. Krajnje je vreme da međunarodna zajednica reaguje i stane na put svemu tome. Jer ako se to ne desi, situacija može da bude samo gora, a to nam ne treba”, zaključio je Jevtić.


On kaže da važno što se u Vašingtonu govori o položaju Srba, njihovom životu, o situaciji na Kosovu, kako bi se srpska dijaspora u SAD iz prve ruke upoznala sa činjenicama.

"Jer svaki naš sunarodnik u Americi može da učini da naš glas bude snažniji i da se istina češće čuje. Jedno je ono što se može čuti kroz medije ili videti na društvenim mrežama, a drugo kada vas detaljnije informišu o položaju Srba na Kosovu, primetio je Jevtić.

“Velika je stvar što je Ambasada Srbije organizovala ovu konferenciju, jer je to i jasna poruka da se zalažemo za mir i stabilnost situacije na Kosovu i Metohii. A, naši sunarodnici koji ovde žive, u kapacitetu kojim mogu, mogu da pomognu da našu poruku mira, normalizacije života na KiM, prenesu američkoj javnosti”, rekao je Jevtić.

Uveren je da se mora čuti istina, kako bi se promenila situacija, dodajući da međunarodna zajednica, SAD, treba da bude aktivnija u rešavanju ovog problema.

“Da ne dođemo u situaciju da imamo neki konflikt, pa da neko kaže - sad je kasno”, upozorio je Jevtić.

On je poručio da Srbi na Kosovu žele normalan i miran život, da budu svoji na svome, ne ugrožavaući nikoga, dok, kaže, u Prištini postoji neko ko želi sve suprotno tome, a posebno želi da Srbi napuste prostor Kosova.

“Moramo da učinimo sve da sprečimo novi konflikt, jer smo na ivici konflikta. Da sprečimo sukobe, jer je nama Srbima najmanje u interesu da imamo sukob. A, naše sunarodnike u SAD da pozovemo da urade sve što mogu da se spreči potencijalni konflikt i ono čega se bojimo, dalje raseljavanje Srba sa KiM. To mogu i rečju i delom, a mnogo njih to i čini, na čemu smo im zahvalni. Reč naših sunarodnika i SAD je važna, jer našu zemlju ne predstavlja samo Ambasada u SAD, to čini svaki naš sunarodnik i očekujem da taj glas bude snažniji i da se istina čuje više i češće nego pre ove konferencije”, rekao je Jevtić.