Anđelković: Vreme je da Srbija odustane od Briselskog sporazuma

Dragomir Anđelković
Izvor: Medija centar Beograd

Priština sabotira proces pregovora i izaziva ekscesne situacije, jer evidentno želi da pokaže Beogradu da je nemoćan i da ona kontroliše stanje na terenu na Kosovu, rekao je za Kosovo Onlan politički analitičar Dragomir Anđelković.

Komentarišući odluku Prištine da direktoru kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću ne dozvoli ulazak na Kosovo, kako bi posetio poplavljena područja u srpskim sredinama i odneo ugroženima pomoć, Anđelković kaže da za vlasti u Prištini ne postoje ni humanitarne, ni ljudske situacije, već je sve politika.

"Mislim da bi ovo za Srbiju trebalo da bude krajnja poruka da je vreme da odustanemo od svega onoga što smo prihvatili u Briselu, jer ako Zapad nije spreman da natera Albance da se ponašaju civilizovano, onda se moramo vratiti na one modele koje smo imali pre Briselskog sporazuma", rekao je Anđelković.

To znači, kako je naveo, da je vreme da "Srbija uspostavi sve svoje institucije na severu Kosova i da naš sistem funkcioniše kao što je ranije funcionisao pa našim funcionerima onda neće ni trebati dozvole Prištine".

"Kao što su ranije postojali alternativni putevi oni se mogu i sada uspostaviti", rekao je Anđelković.

Stav kosovskog premijera Avdulaha Hotija da neće biti ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, i traženje recipročnog priznanja Srbije i Kosova, Anđelković ne vidi samo kao deo predizborne kampanje, jer, kako kaže, Albanci se i kada nije predizborna kampanja drže istih stavova.

"Njima dogovor koji smo postigli ništa ne znači. I to treba Srbiji da bude pouka. Oni ne žele bilo kakva kompromisna  rešenja i insistiraju na maksimalističkom konceptu kad se radi o njihovim interesima i u tome su vrlo uporni. Mislim da je vreme da se vratimo ozbiljnijoj borbi za svoje interese, a ne da verujemo u kompromis koji je nemoguć", rekao je Anđelković.

 

Ja
14. Januar 2021.
I ja to mislim tako se to nemoze vise i znaju da nije kosovo drzava i zabranjuju srbima u sopstvenoj zemlji da ne ulaze na kosovu i metohije stvarno preteraju i taj svet vidi i nista ne preuzima protiv albanskih terorista neznam zasto se pitaju albanci kosovo je srbija i srpska je drzava oni umesto da sklone zlo i prepreke od albanskih terorista oni ne rade nista protiv tog zla i nepravda i da treba da se tamo smiri i bude zso za normalizacije odnosa oni su to potpisali skoro 8 godina ni eu ni sad se otome ne zabrinjavaju !!!!!
Ja
14. Januar 2021.
Proslo je 30 godina to je to jedno i isto samo sile lazi i nepravde to je previse dosta je bilo tu nema nista to nije resenje eu i sad kako to oni misle sa silom nepravdama tudju zemlju otimati za albanske teroriste sto ugrozavaju srbiju njen deo teritorije kao i celi balkan to je ponistenje i nikada nemoze biti to resenje dok nema stabilnosti normalizacije nema mira to je sramno sta sve rade eu i sad nije resenje nego je ponistenje i sav taj narod ce ziveti na kriminalu terorista ubica lopova nepravdama u hausu albanskih terorista vidise da ne misle dobro za tu zemlju srba i balkanu !!!!!
Ja
14. Januar 2021.
Velike su nepravde sto srbima cine nemoze se sa silama i lazima dosta je bilo nepravda kosovo je srbija !!!!!!!
Ja
14. Januar 2021.
Srbija treba da zaustavi briselski sporazum nema pravde samo sile i lazi dosta je godina proslo za djaba !!!!
Ja
14. Januar 2021.
Hoce tamo albanskim teroristima praviti 2 drzave gde to ima i da tamo bude velika albanija !!!!!!
mark
14. Januar 2021.
haha zvani ja bezite bre gde hocete sta nam treba dialog sa serbijom mrsh mi zhivimo dobro kao ma albaniju