Antonijević: Pokušaj da se odgovornost za neuspele pregovore prebaci i na Srbiju

Milan Antonijević.jpg
Izvor: Print Screen

Pismo koje je više od 50 zapadnih parlamentaraca uputilo zvaničnicima SAD, EU i Velike Britanije treba gledati iz ugla podrške Kosovu i nekim daljim procesima i pokušaju da se težište odgovornosti za neuspele pregovore u ovom trenutku sa Kosova prebaci i na Srbiju, ocenio je pravnik Milan Antonijević, prenosi RTK.

Antonijević ističe da zvanični Beograd ne treba da se upušta u rasprave, već da argumentovano govori o negativnim navodima koji se Srbiji stavljaju na teret.

“Mislim da tu ima itekako mnogo argumenata koje Srbija može upotrebiti. Ako govorite o SPC i optužbi da je ona švercovala oružje, ja mislim da je to najlakše demantovati. Celo ovo pismo parlamentaraca treba gledati iz ugla podrške Kosovu i nekim daljim procesima i pokušaju da se težište odgovornosti za neuspele pregovore u ovom trenutku sa Kosova prebaci i na Srbiju i da se napravi taj balans koji u ovom trenutku ne postoji, jer se od Prištine jasno očekuje da formira ZSO i to je zahtev koji su izneli u ovom pismu”, kaže Antonijević.

On podseća da su i predstavnici EU naveli da se radi o ozbiljnom pismu, te da je potrebno da Srbija koja je kritikovana pokaže konstruktivan pristup u narednom periodu, kada predstoje odluke u vezi sa situacijom na severu Kosova.

“Ne treba zanemariti odgovor portparola EU (Peter) Stana koji je govorio o tome da se radi o ozbiljnom pismu koje pišu parlamentarci iz nekoliko zemalja EU, ali da EU ima 27 parlamenata i više hiljada parlamentaraca. Ovo treba gledati kao otvaranje rasprave, debate, ne treba mnogo žuči izlivati, već govoriti argumentima šta Srbija može da uradi, šta nije uradila a može u narednim nedeljama, i da se pokaže ta konstruktivnost koju smo videli u prethodnim godinama”, istakao je Antonijević.