Antonijević: Prištinske vlasti opet poslale poruku da je budućnost Srba na Kosovu pod znakom pitanja

Milan Antonijević
Izvor: Kosovo Online

Akcija Kosovske policije i Poreske uprave Kosova u kojoj su zatvorene filijale Banke Poštanska štedionica na Kosovu nalikuje na još jedan signal srpskoj zajednici da će svaki segment njihovog života biti narušavan, kazao je pravnik Milan Antonijević dodajući da je na taj način poslata i poruka da je budućnost Srba na Kosovu nešto što je pod velikim znakom pitanja.

Antonijević za Kosovo onlajn kaže da sve jednostrane akcije koje Priština sprovodi ne mogu naići na bilo kakvo odobravanje ni onih koji prate dijalog Beograda i Prištine, niti onih koji učestvuju u dijalogu, pre svega međunarodne zajednice.

U tom smislu, navodi da je ova akcija Prištine naišla na osudu jer se u toku pregovora, gde je i to jedna od tema, odnosno u kojima se razgovora o tome da se pronađe rešenje za izlazak iz krize koja pre svega pogađa građane na severu Kosova, odnosno srpsku zajednicu, ima jedna takva akcija koja ne nalikuje akciji koja je dobronamerna prema srpskoj zajednici.

"Zaista mi se čini da Priština želi eskalaciju neprijateljstva i da provocira srpsku zajednicu, ali i vlasti u Beogradu koje pregovaraju. To nikako nije model za izlazak krize", kazao je.

Dodaje da Priština već ima set mera koje su upravo uvedene zbog jednostranih akcija i zato što je neophodna saradnja i to da se svaka akcija, ako ima nekih naznaka da se treba reagovati, mora biti dogovorena i sa srpskom zajednicom i sa Beogradom i naravno sa međunarodnom zajednicom.

"Ovde svega toga nema, imamo nešto što više nalikuje na još jedan signal srpskoj zajednici da će svaki segment njihovog života biti narušavan i na taj način poslata poruka da je budućnost Srba na Kosovu nešto što je pod velikim znakom pitanja", kazao je.

Na pitanje da li se može nakon osude Stejt departmenta očekivati neki pomak od prištinskih vlasti, Antonijević navodi da je i Stejt department svestan da bilo kakva upozorenja nemaju nekog efekta na politiku koja se iz Prištine vodi.

"Ne znam da li će se neke mere uvoditi. Oni su imali i ranije neke reakcije, međutim očigledno mora sa tih deklarativnih reakcija i osuda da se pređe na konktetne mere koje će pre svega pogađati prištinske vlasti i poslati poruku da nema slepih podržavalaca bilo koga na Zapadnom Balkanu, već da se ta podrška meri po konstruktivnosti, znači da ako imate konstruktivan stav za rešavanje kriza na Zapadnom Balkanu, ovde govorimo o dijalogu Beograda i Prištine, onda ćete imati podršku međunarodne zajednice, ako niste konstruktivni ta podrška će izostati", navodi.

Antonijević dodaje da je ta poruka do sada poslata kroz razna saopštenja i reakcije međunarodne zajednice u Prištini, Vašingtonu, Briselu, ali da je izgleda neophodno da se ide korak dalje kako bi prištinske vlasti sve to ozbiljno shvatile.