Arifi: EU i SAD da pritisnu Srbiju u prihvatanju realnosti

Dritero Arifi
Izvor: Klan Kosova

Mišljenje stručnjaka na Kosovu iz različitih oblasti je da proces dijaloga između Srbije i Kosova karakteriše nedostatak pune transparentnosti, prenosi Ekonomija onlajn.

Stručnjak za politička pitanja Arben Fetoši u izjavi za Ekonomiju onlajn rekao da bi primarni zadatak Vlade i institucija trebalo da bude postizanje širokog političkog i društvenog konsenzusa u nastojanju da se uspostavi zajednički front prema Srbiji.

Prema njegovim rečima, pozitivan epilog dijaloga po Kosovo je nemoguće postići bez agresivnijeg pristupa i povećanja pritiska međunarodnog faktora.

„U tom smislu, mislim da je primarni zadatak Vlade i drugih institucija da se na početku obavežu na široki politički i društveni konsenzus u nastojanju da se stvori zajednički front protiv Srbije. Želim da istaknem da ne očekujem pozitvan epilog ovog procesa bez agresivnijeg pristupa i povećanja pritiska međunarodnog faktora i bez intervencije SAD u ovom procesu kao našeg partnera", rekao je Fetoši.

Mišljenje bivšeg predsednika Privredne komore Kosova Safeta Grdžaljiu je da je tokom procesa dijaloga Srbija dobila na vremenu, a pozicija Kosova je oslabljena činjenicom da Evropa nije jedinstvena kao što je bila.

„Zajednički imenitelj rešenja problema na Zapadnom Balkanu nije Kosovo, to je Srbija i prihvatanje realnosti između sveobuhvatnog sporazuma u ​​odnosu na Kosovo i Srbiju“, rekao je Grdžaljiu.

Profesor Dritero Arifi je rekao da je dijalog između Kosova i Srbije može doći do epiloga tek kada su SAD i EU snažno odlučne u tom pogledu. Arifi je rekao da ove dve sile treba da izvrše pritisak na Srbiju da prihvati realnost.