Bamije: Imala sam svedoke o korupciji u Euleksu, zamereno mi je što sam dozvolila da daju iskaz na sudu

Marija Bamije
Izvor: Ekonomia Online

Bivša tužiteljka misije Euleks na Kosovu Marija Bamije govorila je danas na konferenciji u Prištini, o umešanosti zvaničnika Euleksa u poslove oko zatvaranja krivičnog predmeta protiv Iljira Toljaja i u slučaju eksplozije u baru „Sekirača”, prenosi Ekonomija onlajn.

Bamije je na konferenciji za medije u Prištini navela da su postojala dva svedoka eksplozije u baru "Sekirača".

„U slučaju eksplozije u naselju `Bil Klinton` imali smo dva svedoka koji su rekli da su dali novac Frančesku Fjoriju za oslobađanje dvoje ljudi, i kritikovana sam što sam dozvolila svedocima da to kažu na sudu, jer je to  izazvalo turbulencije prema Euleksu", rekla je Bamije.

Ona je dodala da da je sledeći slučaj koji joj je doneo nevolje, bio slučaj Iljira Toljaja.

"Istraživala slučaj u Ministarstvu zdravlja gde je optuženi bio Iljir Toljaj. Dobili smo nalog od Sud da prisluškujemo Toljajev telefon i iz tih prisluškivanja je postalo očigledno da se bivši predsednik Skupštine sudija Euleksa Frančesko Flori sastajao sa predstavnicima gospodina Toljaja i da je imao sastanak u `Vili Grmia`, a u tim presretanjama smo dobili informacije i da su pokušavali da zataškaju taj slučaj”, naglasila je Bamije.

Bamije je navela da je "Tolajeva grupa" imala jak politički uticaj u Vladi Kosova.

Bamieh je radila kao međunarodni tužilac za Euleks kada je prvi put izrazila zabrinutost sredinom 2012. godine u vezi korupcije u okviru te misije.

Kako navodi Ekonomija onlajn, to se odnosilo nabivšu glavnu tužiteljku Euleksa Jaroslavu Novotnu i bivšeg predsednika Skupštine sudija Euleksa Frančeska Fjorija, koje je Operativna grupa za borbu protiv korupcije presrela u komunikaciji i snimala na sastancima sa različitim akterima. Veruje se da su bili umešani u poslove oko zatvaranja krivičnog postupka protiv Fatmira Limaja, Ilira Tolaja i u slučaju eksplozije u baru „Sekirača“.

Bamije je zbog uzbunjivanja javnosti ostala bez posla u Euleksu, a nedavno je nakon što je tužila Vladu Velike Britanije da je nije zaštitila u borbi otkrivanja korupcije u toj misiji na Kosovu, dobila nagodbu i obeštećenje od skoro pola miliona evra.