Beriša: Nijedan avion na Kosovu ne može da leti bez dozvole Kfora

Eset Beriša
Izvor: Dukagjini

Bivši direktor Uprave za civilno vazduhoplovstvo Kosova Eset Beriša rekao je za Dukađini da Kosovo trenutno ne upravlja vazdušnim prostorom i naglasio da nijedna letelica ne može da leti bez dozvole Kfora.

„Nijedna letelica na Kosovu ne može da leti bez dozvole Kfora. Svaki civilni let mora biti najavljen 72 sata unapred, dok vojnih letova uopšte nema”, kaže Beriša.

Beriša je u emisiji "PET" rekao da vazdušnim prostorom upravlja Kfor prema tehničko-vojnom sporazumu od 9. juna 1999. godine.

„Vazdušnim prostorom upravlja Kfor po tehničko-vojnom sporazumu od 9. juna 1999. godine, dva dana pre donošenja Rezolucije 1244 SB UN, to je činjenica koja se ne može poreći. Tim sporazumom je Kfor preuzeo odgovornost za bezbednost u vazdušnom prostoru Kosova, koji je u to vreme bio poznat kao vazdušni prostor iznad Kosova”, rekao je Beriša.

On je kazao da „Kfor uvek govori o vazdušnom prostoru iznad Kosova, a ne Kosova, to su činjenice koje se ne mogu poreći, jer su Kumanovskim sporazumom preuzete obaveze od bivše SR Jugoslavije i Republike Srbije“.

On je, između ostalog, rekao da se terminologija nije promenila ni nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, jer je prema Zakonu o civilnom vazduhoplovstvu Kosovo dužno da sprovodi dozvole koje su izdate međunarodnim sporazumima, u ovom slučaju Kumanovskim sporazumom.

„I nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, ova terminologija se nije promenila, jer u zakonu o civilnom vazduhoplovstvu to znači da je Kosovo u obavezi da sprovodi dozvole izdate međunarodnim sporazumima, u ovom slučaju Kumanovskim sporazumom . Vazdušni prostor Kosova je podeljen na dva dela, visoki i niski prostor. Zakon o civilnom vazduhoplovstvu reguliše civilne ili komercijalne letove, a ne vojne“, kaže Beriša.

On je naglasio da koliko god to bilo bolno, "Kosovo u ovom trenutku nema vazdušni prostor koji reguliše i upravlja".

Kosovski premijer Aljbin Kurti je 16. jula objavio kupovinu dronova „bajraktar“ od Turske, ali nije naveo njihov broj.

Na predstavljanju dronova u nedelju, Kurti je bio u pratnji ministra odbrane Armenda Mehaja i komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga Baškim Jašarija.

Kupovinom dronova Kurti je ocenio da je Kosovo sada još bezbednije.

Kfor je saopštio da je nadležan za vazdušni prostor i da bez dozvole komandanta misije ne može da leti nijedna letelica.