Biber: Nepoverenje opšti problem Zapadnog Balkana

Florijan Biber
Izvor: DW

Profesor na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber smatra da je nedostatak međusobnog poverenja generalni problem na Zapadnom Balkanu, a kao jedinu, kako kaže, instituciju koja može da utiče na taj proces vidi EU, zbog njenog integracionog mehanizma, prenosi Tanjug.

Biber, koji je učesnik ovogodišnjeg onlajn Beogradskog bezbednosnog foruma "Nema mira bez poverenja", ocenu o nedostatku poverenja objašnjava teškim procesima promene, nedostatkom demokratskih institucija i visokim nivoom polarizacije u celom regionu.

Uz to, navodi i polarizaciju između vlasti i opozicije, te aktuelnu krizu sa pandemijom koja, kaže, doprinosi da se iznova testira nivo poverenja između građana i države.

"Države su morale da reaguju u teškim uslovima pokušavajući da se suprotstave pandemiji bez pravog recepta kako to da urade uspešno, zbog čega su građani dodatno izgubili poverenje u institucije, čak i kada je reč o drugim pitanjima", kaže Biber.

Govoreći o problemu međusobnog poverenja u regionu, on kaže da nasleđe ratova iz devedesetih, kao i različito tumačenje tih događaja u Srbiji, Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, veoma teško doprinosi kreiranju održivog poverenja.

"Na tome se sada ne radi i na to ne mogu da utiču spoljni akteri. Sve to zavisi od aktera unutar regiona, a jedina institucija koje može da utiče na taj proces je EU zbog njenog mehanizma integracije, kao i zbog mogućnosti da pruži primer kako su se zemlje EU bavile svojim nasleđem, i to ne uvek pozitivno. Taj proces je inače veoma težak", navodi Biber.

Biber tako odgovara i na pitanje da li, kada je reč o regionu, vidi odgovornost međunarodne zajednice za podrivanje međusobnog poverenja, a vezano za njihove geostrateške ciljeve velikih sila, naročito pre i posle raspada Jugoslavije.

On konstatuje da u regionu i dalje neki spoljnii akteri rade na povećanju nepoverenja, napetosti i podizanju tenzija jer, kako smatra, imaju koristi od toga i podseća da uloga stanih moćnika ima dugu istorijsku uloge na Zapadnom Balkanu.

Ona, kaže, s jedne strane nije uvek konstruktivna, a s druge strane se zasniva na dobrim namerama.

Međutim Biber navodi i da su mnoge vlade u regionu u poslednjih 20 godina vešto iskorišćavali spoljne aktere i koristili ih da ojačaju svoje pozicije prema opoziciji, da, kako kaže, naprave savezništva jedni protiv drugih za svoje lične interese ili igrajući na kartu kreiranja pretnje kod određenih spoljnih aktera.

Postoje spoljni akteri koji nekada "intervenišu" ocenjuje on, ali dodaje da se u regionu, pogotovo nakon raspada Jugoslavije, ljudi osećaju nemoćno i misle da se odluke donose na nekom drugom mestu, u Vašingtonu, Briselu, Moskvi, Pekingu i da postoje agencije koje kontrolišu institucije.

On kaže da je to nekada zaista tako, ali da se nekada to tako i projektuje jer je "nekada veoma zgodno okriviti spoljnog aktera za unutrašnje probleme".

"Na osnovu toga smatram da su spoljni akteri deo šire slike kreiranja poverenja na Zapadnom Balkanu, ali tu se takođe postavlja pitanje - da li njima treba verovati", ističe Biber.

Poverenje prema EU i njenim institucijama, prema njegovim rečima, različito je među zemljama članicama na Zapadnom Balkanu, gde je EU spoljni faktor.

Na pitanje da li u evropskoj javnosti, koja kao i on, najčešće kritikuju lokalne vlasti, postoji razumevanje za okolnosti sa kojima se suočavaju zemlje na Zapadnom Balkanu te kakva je u svemu tome uloga najmoćnijih zemalja, Biber kaže da je jasno da je interesovanje i razumevanje EU za Zapadni Balkan "veoma nisko".

"Ako pogledate u medijima, od Austrije od Velike Britanije, iako Engleska više nije članica EU, generalni interes i znanje nisu veoma visoki, a i dalje postoje mnogi stereotipi", objašnjava Biber.

Na Zapadni Balkan, dodaje, i dalje se gleda iz ugla ratova devedesetih, organizovanog kriminala, siromaštva, korupcije. Reč je o problemu imidza koji nije uvek takav u realnosti, ali, naravno, to oblikuje evropsku politiku, jer su političari odgovorni svojim građanima, kaže Biber i konstatuje da se negativan stav evropske javnosti reflektuje i na politiku EU.

Podseća da je slično bilo i tokom poslednjih proširenja EU kada je, kako kaže, proces integracije vođen dok je istovremeno javnost u zemljama Unije bila protiv proširenja.

"EU je taj proces vodila uz opravdanje o strateškom interesu Unije", naglašava Biber i dodaje da je politika proširenja uvek bila najnepopularnija u evropskom društvu, a da to iskorišćavaju političari iz krajnje populističke desnice.

Kako kaže, veoma je teško voditi politiku proširenja uz snažno odbijanje javnosti.

"Političari EU u ovom trenutku nisu ohrabreni da postave proširenje na agendu, tako da je politika prema Zapadnom Balkanu zasnovana na nedostatku razumevanja, daljeg oblikovanja načina na koji EU deluje u regionu koji je nekada više kritizerski, a nekada od pomoći. Ipak, sve je to u cilju kretanja procesa u pozitivnom i konstruktivnom smeru", ocenjuje Biber.