Bisenić: Stav SAD se promenio, ali ne treba očekivati da je to automatsko prelaženje na stranu Beograda

Dragan Bisenić
Izvor: Print Screen/RTS

Novinar i diplomata Dragan Bisenić istakao je u razgovoru za RTS da se po pitanju najnovijih događaja na Kosovu stav velikih sila, pre svega SAD, očigledno promenio, ali da ne možemo automatski da očekujemo da će to biti prelaženje na srpsku stranu ili prihvatanje argumenata Srbije.

Bisenić je ocenio da, ono što se već jednom desilo, a to je smena Aljbina Kurtija pod direktnim uticajem SAD, može da se dogodi i ponovo.

U razgovoru za američku televiziju Si-En-En predsednik Vučić je istakao da su dva momenta važna kada je reč o najnovijim sukobima - odbijanje Prištine da ispuni svoju obavezu o stvaranju Zajednice srpskih opština, kao i nelegitimni izbori od 23. aprila na Kosovu

Bisenić ističe da se radi o jednoj od erupcija koju s vremena na vreme možemo da pratimo kada  je reč o Kosovu, međutim ukazuje da je ona ovoga puta ozbiljnija i značajnija iz nekoliko uglova.

"Prvo ona se dešava u vreme dijaloga Beograda i Prištine o evropskom papiru o normalizaciji odnosa. I kako je saopšteno iz različitih pravaca u tom odnosu postignuti su neki ohrabrujući rezultati, s tim što je naravno još uvek ostala potreba da se ti odnosi dalje unapređuju", navodi Bisenić.

Činjenica je, kaže on, da kosovska strana na svaki način izbegava da formira Zajednicu srpskih opština komplikuje razgovore koji su u toku, a na izvestan način ih obesmišljava sada sa nekim naznakama da bi to "trebalo da se dogodi kada Srbija prizna Kosovo".

"Zbog toga to nije jasno samo Srbiji, nego je jasno gotovo svima u međunarodnoj zajednici", naglašava diplomata.

Bisenić napominje da se zahtevi SAD od Prištine poklapaju sa zahtevima srpske strane.

"Čini se da je ovoga puta ljutnja SAD zaista originalna i uverljiva zbog toga što je predstavnicima prištinskih vlasti više puta skrenuta pažnja da ne preduzimaju jednostrane poteze. Da ne pokušavaju na prisilne i policijske načine da ubacuju te slučajno izabrane gradonačelnike opština, već da se oni zadrže na tehničkom mandatu dok se ne nađu odgovarajuća rešenja", navodi Bisenić.

Dodaje i da ne misli da će u ovom sporu sa SAD Aljbin Kurti biti, kako kaže preovlađujuća strana. Ističe i da su SAD najavile da će u svom odnosu prema Prištini imati promena i da će zbog toga imati određene sankcije.

Takođe, najava sankcija Prištini, verovatno znači i da će SAD promeniti svoj odnos prema sporazumu, mišljenja je Bisenić i dodaje i da je u ovakvim uslovima eskalacije odnosa teško pretpostaviti da li će razgovori Beograda i Prištine uopšte moći da se nastave.

Kaže i da bi posle najave Kurtija da bi se sreo s predsednikom Vučićem bilo teško reći koji bi smisao tih razgovora bio.

"Bio bi veći smisao da se on dogodio pre održavanja ovih izbora i da izbori nisu uopšte održali, jer je sasvim jasno bilo kakav će njihov ishod biti. Da njihovi rezultati vode ka nekoj vrsti mini aparthejda na KiM", ukazuje Bisenić.

Kako dodaje, u ovom trenutku razgovori su važni, kako jučerašnji razgovori o globalnoj bezbednosti u Bratislavi, tako i današnji na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u Kišinjevu.

"Ovo je nesumnjivo prilika, budući da se u okviru političke zajednice nalaze brojne države i to je prilika da se direktno prenese viđenje Srbije svih ovih događaja. Dokaz da je to važno je i što je i Si-EN-En odlučio da u svom udarnom terminu posveti posle dugo, dugo vremena pažnju ovom pitanju", zaključuje Bisenić.