Bivši premijer Španije Zapatero: SAD su uvek bile opsednute Kosovom

Zapareto
Izvor: Reporteri

Bivši premijer Španije Hose Luis Rodriges Zapatero kazao je da podržava predsednika Pedra Sančeza u predlogu marokanske autonomije za Zapadnu Saharu, i da je Kosovo bilo opsesija Sjedinjenih Američkih Država, prenosi španski El diajro.

On je na pitanje da li je to učinjeno da bi se dodvoravali Sjedinjenim Američkim Državama, naglasio da Maroko nikada nije bio opsesija SAD-a, za razliku od Kosova.

"Niko ne treba da bude iznenađen, jer sam se već 2007. godine jasno izrazio da mi se put ka autonomiji koji je ponudio Maroko činio najboljim za rešenje sukoba koji traje 50 godina. To je veoma tužno, veoma žalosno. Niko ne treba da se čudi jer to podrazumeva dogovorno rešenje, mirno, bez crnog ili belog, što su rešenja koja uvek daju najbolje rezultate u politici. Za skoro osam godina koliko sam bio u Vladi, ako je postojala tema koja se nikada nije pojavljivala u našim dijalozima, o dogovorima i nesuglasicama sa Sjedinjenim Državama, to je bila tema Maroka. Potpuno mi je lako da se setim da je Kosovo bilo velika opsesija SAD. Naravno i Latinska Amerika, Avganistan, Irak, ali ne Maroko nije bio. I mislim da sada nije", rekao je Zapatero.