Borelj: Predstavljanje Kosova rešavati u okviru sveobuhvatnog sporazuma sa Beogradom

Džozep Borelj
Izvor: Koha

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, kaže da je EU informisana o interesu Prištine da ga na regionalnim formumima više ne predstavlja UNMIK i naglašava da je postizanje sveobuhvatnog, pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom ”najbolja osnova za prevazilaženje problema pravnog zastupanja Kosova”, prenosi Tanjug.

"EU je spremna da se pozabavi ovim pitanjem, uključujući i u okviru dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Borelj u svom pisanom odgovoru na pitanje tri poslanika Evropskog parlamenta iz redova Zelenih, uključujući i izvestioca EP za Kosovo, Violu fon Kramon, o "osnovama za legalno predstavljanje Kosova" u međunarodnim ugovorima, udruženjima, ali i regionalnim forumima kao što je CEFTA.

Borelj naglašava da je sporazum o predstavljanju Kosova postignut u okviru Briselskog sporazuma, kada je dogovoreno da može samostalno da nastupa koristeći pored imena ”zvezdicu” kojoj se označava njegov neutralan status u skladu sa Rezolicijom SB UN 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Istovremeno, dogovor podrazumeva i da Kosovo u regionalnim forumima bude predstavljeno od strane Misije UN na Kosovu (UNMIK).

Volkov
31. Avgust 2021.
Eto Albanci, lepo vam covek rekao, bez Srbije nema napretka, a vi sada i dalje sabotirajte pregovore i nastavite da sanjate. 😊
Nole
31. Avgust 2021.
Samo po rezoluciji 1244 i ne vrdajte vise a kad se rezolucija zameni novom ili proglasi ne vazecom videcemo sta dalje.