Čeku: Kosovo je u mraku zbog politike

Etem Čeku
Izvor: Klan Kosova

Bivši ministar energetike Etem Čeku smatra da rehabilitacija pet blokova termoelektrane „Kosovo A“ može da izvede Kosovo iz mraka, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Čeku krivi politiku za energetsku krizu sa kojom se Kosovo suočava. Prema njegovim rečima, za energetski sektor je potreban politički konsenzus. Bez takvog konsenzusa, kaže on, Kosovo će ostati sa ispolitizovanim lignitom, bez izgradnje novih elektrana i suočiće se sa ozbiljnim gubicima energije.

"Kosovo je propustilo priliku da izgradi nove elektrane, koje su tada imale podršku i Svetske banke i Evropske komisije. Svetska banka je izdvojila sredstva, date su bankarske garancije za razvoj energetskog sektora. Zemlje Evropske unije podržale su razvoj energetskog sektora na Kosovu. USAID je uradio odličan posao, poslao najbolje stručnjake za energetiku, ali elektrana nije izgrađena. Kosovo ne bi imalo ovu energetsku krizu da je razvilo projekat elektrane „Novo Kosovo“, kazao je Čeku.

On je naveo i da Kosovo ima 11 milijardi tona lignita koje je moglo da iskoristi u razvoju energetskog sektora, ali da je, nažalost, pogrešna politika ostavila 11 tona lignita neupotrebljivim.

"Kosovo danas, kao jedna od najbogatijih zemalja u svetu u oblasti lignita, mora da kupuje struju od 500 evra po megavatu", naveo je on.