Dačić: Vučić je u pravu, Kurti jeste terorista

Ivica Dačić
Izvor: Hepi televizija

Ministar spoljnih poslova Ivica Daćić rekao je da mu politički osećaj kaže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić radi u interesu naroda i da je u pravu kada kaže da je premijer Kosova Aljbin Kurti terorista, prenosi Danas.

Dačić je gostujući na televiziji Pink komentarisao postavljanje Nenada Rašića za ministra u kosovskoj vladi, i Rade Trajković, koja će Rašiću biti savetnica, pa je rekao da treba gledati u kontinuitetu šta je sve premijer Kosova Aljbin Kurti uradio.

"Ovde je reč o nezrelom političaru koji želi da svojim potezima destabilizuje čitav region. On je glavni faktor pretnji u našem regionu. Nije to sad jedna stavr koju je uradio pa da budemo iznenađeni", kazao je Dačić.

Dačić je naveo niz poteza koje zamera Kurtiju, upad policijskih snaga na sever, tablice, zahtev za prijem Kosova u Savet Evrope pa u EU, raspisivanje izbora za decembar u opštinama iz kojih su odbornici izašli, što je prema Dačićevom sudu "novi datum za sukobe".

"Sada je uveo njegove Srbe u vladu da bi realizovali velikoalbanske ciljeve. U institucijama treba da budu Srbi, ali koji imaju podršku Srba. On uvodi Rašića i Trajković, potpuno suprotno volji Srba, da bi legalizovao na primer odluku o vojsci", naveo je Dačić.

Prema Dačićevim rečima, Kurti je "bio uhapšen zbog separatističkog i terorističkog delovanja i podrške tom delovanju, iako on govori da je bio politički zatvorenik".

"On jeste terorista, jer je cela ta ekipa sa stanovišta međunarodnog prava separatistička i teroristička, ako pričamo o OVK",  kazao je, između ostalog, srpski šef diplomatije.

Dačić smatra da je stvar taktike kako će se Srbija ponašati ubuduće i da li će učestvovati ili ne na raznim događajima.

"Predsednik je rekao da nećemo na samit u Tirani. Suludo, bekorisno i zamajavanje naroda bi to bilo s obzirom na dešavanja u Prištini. Nema dileme o onome što je predsednik rekao, jer je rekao ono što misli narod Srbije. Iako neki kažu da su njegove reči oštre, mislim da je bio i previše blag kakvo je realno stanje. Nisam ja taj koji treba da meri, ali moj politički osećaj, koji me nikad nije prevario, mi kaže da je to pristup koji je u intersu građana", rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da posebno iritiira pozicija EU "koja stalno poziva obe strane i osuđuje obe strane".

"Nesumljivo mlaka reakcija na nesumljivo zaustavljenje briselskog dijaloga kada imate suprotnu situaciju na terenu. Politika Aljbina Kurtija je politika konflikata za razliku od Srbije koja se uvek drži dogovora i čiji je pristup predvidiv. Nikad se nije desilo da nešto prihvatimo i da ne ispunimo ili lažemo. Umesto da bude oštra, jer se pokazalo da ošte reakcije mogu dovesti do rezulatata, reakcija je bila mlaka reakcija i stalno se priča idemo dalje u neke nove dogovore. Kurti rekao da neće ZSO i da Briselski sporazum za njega ne postoji. To je šamar za EU. ZSO je evropska ideja, odnosno Ketrin Ešton koja se konsultovala sa Angelom Merkel i Hilari Klinton",  zaključio je Dačić.