Đurić: Kurti i politički i faktički nepoželjna osoba u Vašingtonu

Marko Đurić
Izvor: Kosovo Online

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić kazao je da je kosovski premijer Aljbin Kurti u političkom, ali u dobrom delu i u faktičkom smislu nepoželjan u Vašingtonu dodajući da je većina Albanaca u Americi nezadovoljna načinom delovanja Kurtija.

"Kurti je najveći grobar nezavisne države Kosova, Kurti je žalosna figura i velika je nesreća što nam se pojavio u ovako osetljivom istorijskom trenutku", rekao je Đurić za TV Hepi.

Đurić ističe da Kurti nema više kredibilitet u većem delu zapadne javnosti.

Komentarišući to što je direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću juče zabranjeno da ode na Kosovo i prisustvuje obeležavanju godišnjice masakra 14 žetelaca, Đurić kaže da bi bio mnogo više zabrinut da ekstremisti poput Kurtija hvale politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića ili delovanje Petra Petkovića.

"Petković to treba da doživi kao neku vrstu priznanja svog rada. Mene je malo razočaralo jer sam video da na obeležavanju masakra žetelaca nije bio nijedan međunarodni predstavnik", ukazao je Đurić.

Ambasador Srbije u SAD, komentarišući optužbe na račun SPC da švercuje oružje na Kosovu, kazao je da te optužbe ne treba uzeti olako.

"Sama činjenica da su iznete u javnost ima teške posledice po naš imidž jer ta žena je predsednik spoljnopolitičkog odbora. Zato je bilo važno da promptno reagujemo. To je pokušaj da se SPC kriminalizuje i opravda represija Kurtijevog režima nad srpskim narodom na Kosovu", kazao je.

Dodaje da je bilo potrebno da se ukaže da je nedopustivo da se iznose takve optužbe bez pokrića i ocenio da je dobro što je i Kfor demantovao, kao i grupa britanskih poslanika.

Na pitanje o kaznenim merama prema Kosovu, Đurić ukazuje na to da poslednjih meseci nijedan ministar sa Kosova nije bio u SAD, a da za razliku od toga Srbija je imala i biznis forum na čelu sa premijerkom Anom Brnabić.

"Da li bismo želeli da vidimo više od ovoga, da, ali da li je ovo situacija u kojoj Amerikanci zauzimaju samo jednu stranu, nije. Mnogi u Prištini su nervozni zbog toga i zbog lobiranja Srbije u SAD", kazao je.

Navodi i da u Americi svakoga dana ima razgovore u kojima pokušavaju da ga ubede da Srbija greši i da bi trebalo da prizna nezavisnost Kosova.

"Političkoj klasi u SAD geopolitička situacija izgleda drugačije nego što izgleda ovde u Srbiji", kaže i dodaje da je zadatak diplomata da pronađu i najmanje zajedničke stvari.

"Ja sam osam godina delio i gorke i lepe trenutke na KiM, meni je do KiM stalo ne manje nego do Vračara gde sam rođen i gde živim, ali mi se trudimo da se ne vodimo u tim razgovorima emocijama. U prioritetima američke političke javnosti dešavanja na Balkanu su nisko, njih zanima Kina, Rusija, pomalo Bliski istok, Briks, sve ostalo predmet je razgovora isključivo kada se pojavi u vestima, a ta vest kada se pojavi nije nužno dobra za nas. Sada, da li ćete uspeti da to predstavite u odnosu na kontekst, pitanje je. Ja se trudim da činjenice serviram, ali da gledamo i kako da se interesno uvežemo", navodi.

Na pitanje sankcija direktoru BIA-e Aleksandru Vulinu, Đurić kaže da Srbiji to svakako nije mnogo pomoglo.

"Delim mišljenje predsednika Vučića. Srbija je nastupila na jasan i transparentan način, zatražili smo dokaze koji bi potvrdili te tvrdnje koje su vrlo ozbiljne. Ali, biće da je Vučić u pravu, da se radi o širem geopolitičkom kontekstu. Ja objašnjavam i borim se da što manje neprijatnih stvari bude u odnosima Srbije i SAD, ali moramo da razumemo da velike sile uvek žele da regione koje smatraju poljem svog uticaja upodobe svom pravcu kretanja", navodi.

Kako navodi, posmatrati Srbiju i region iz daljine daje nešto drugačiju perspektivu.

"Činjenica je da živim i radim u zemlji u kojoj je većini ljudi čula za Srbiju devedesetih godina i ne nužno na pozitivan način. To za mene nije obeshrabrujuće, za mene je to izazov više. Imam sreće da služim u periodu kada Srbija najviše ulaže u promenu slike i odnosa. Srbija danas nastoji da razvije svoju diplomatiju koja će obezbediti da ekonomski i politički prosperiramo", navodi Đurić.