DPK traži od Ustavnog suda da oceni Zakon o državnom fondu: Vlada ima za cilj da stvori monopol

Ustavni sud
Izvor: Klan Kosova

Demokratska partija Kosova uputila je Ustavnom sudu Zakon o državnom fondu a poslanik te stranke Ferat Šalja kaže da Vlada, kroz ovaj zakon, pokušava da uspostavi nadgradnju za stvaranje nejednakosti i otvaranje drugih linija kontrole nad javnom imovinom, prenosi Ekonomija onlajn.

„Od danas počinjemo pravni proces za zaustavljanje zakona štetnog za privredu naše zemlje, koji u stvarnosti zamenjuje zakon o privrednim društvima, zakon o javnim preduzećima, zakon o KAP-u, zakon o javnoj svojini, zakon o javnim nabavkama, zakon o finansijskoj reviziji, zakon o radu zakon i zakon Trepče. Zakon ostavlja radnike bez ikakve pravne zaštite, prepuštene na milost i nemilost upravljačkom timu Suverenog fonda koji će, na osnovu predviđenih propisa, regulisati sudbinu siromašnih radnika teške industrije, Trepče, KEK-a, Telekoma, Pošte, železnice, KAP", rekao je on.

Dodao je da je uveren da ovaj zakon koji je već usvojen u skupštini treba ukinuti i vratiti se ekonomskoj stabilnosti.

Advokat Faton Fetahu rekao je da su poslanici Parlamentarne grupe DPK od početka upozoravali da je takva inicijativa neustavna, jer će neka preduzeća biti podvrgnuta ovom poduhvatu, stvarajući na taj način pravnu i ekonomsku nejednakost.

“U Ustavnom sudu smo postavili zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona o državni fond, zakon o državnom fondu izričito u odredbi člana 65. suspenduje i ukida neke veoma važne zakone, danas krećemo u ustavnu bitku i svakako ćemo pratiti slučaj komentara i odgovarati na njih do konačne odluke , za koji se nadamo i verujemo da će biti od koristi za sprečavanje ovako opasne inicijative”, rekao je Fetahu.

Ovaj zakon usvojen je pre nekoliko dana u Skupštini Kosova, glasovima poslanika vladajuće stranke. 
Demokratski savez Kosova je poslao ovaj zakon Ustavnom sudu sa tvrdnjama da "Kurtijeva vlada želi da stvori super-preduzeća koje kontroliše država". 

Iz vlade Kosova poručuju da će Suvereni fond biti nov i efikasan mehanizam za orijentaciju investicija, poboljšanje korporativnog upravljanja, podizanje konkurentnosti i kvaliteta, povećanje veština i zapošljavanja, kao i eliminisanje zloupotreba i korupcije u sektoru javnih preduzeća.