Drecun: Izjava Stoltenberga ne znači mnogo, NATO ne želi ozbiljne sukobe na Kosovu

Milovan Drecun
Izvor: Screenshot/Pink

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da poruka generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da Kosovska policija mora da sprovodi akcije na severu u koordinaciji sa Kforom, ne znači puno, s obzirom da su dan nakon te izjave kosovski specijalci upali u fabriku "Lola" u Zubinom Potoku i uhapsili još jednog Srbina u Leposaviću, prenosi Kurir.

"Jel treba da pomislimo da su to odradili u koordinaciji sa Kforom", upitao je Drecun.

On je dodao da NATO ne želi da dođe do ozbiljnijih sukoba na Kosovu, kako bi Beograd prihvatio sporazum EU, a Prištini se otvorio put ka članstvu u Alijansi.

Prema njegovim rečima, tokom jeseni se mogu očekivati dodatne provokacije za Srbe sa Kosova, te da je jedino rešenje za smirivanje tenzija dijalog.

On ocenjuje da je zabluda da kosovski premijer Aljbin Kurti nešto rešava svojom politikom ili ekonomskim merama.

"Vojska sve rešava. Treba gledati i taj aspekt, ko stvara tu vojsku, koji su im krajnji ciljevi. Kurti i te kako čuje izjave koje dolaze od predsednika Vučića, potom ih zloupotrebljava, odnosno koristi, da bi postigao svoje ciljeve. Potom govori kako Srbija napada ili sprema rat i zato njihov ministar odbrane kaže da se regrutuju novi oficiri, povećava budžet za vojsku. Oni se tako ponašaju jer znaju da su zaštićeni", rekao je Drecun.