Drecun: Napadi na decu su najopasniji vid nasilja

drecun
Izvor: RTS

Napad na trinaestogodišnjeg dečaka N. P. u selu Gojbulja nadomak Vučitrna je najopasniji vid nasilja jer time poručujete njihovim roditeljima da nisu dobodošli, da treba da spašavaju svoje porodice - decu, tako što će otići, rekao je za RTS predsednik skupštinskog Odbora za КiM Milovan Drecun.

"Najopasniji vid nasilja svakako jeste etnički motivisan napad na decu. Кada napadate decu onda je to poruka i njihovim roditeljima da nisu dobodošli, da treba da spašavaju svoje porodice - decu na način da odu odatle gde je bilo napada, i to je jedna sistematska kontinuirana kampanja nasilja koje se sprovodi na Кosovu i Metohiji nad srpskim narodom", navodi Drecun.

Naglašava da položaj Srba na Кosovu karakteriše fizička, institucionalna, pravno-imovinska, pravna i zdravstvena nebezbednost.

Od 2019. skoro 190 etnički motivisanih napada na srpski narod na Кosovu

Кako je naveo, tokom prethodne dve godine registrovano je skoro 190 etnički motivisanih napada na srpski narod na Кosovu, na njihovu imovinu, na Srpsku pravoslavnu crkvu, na objekte SPC, pri čemu je povređeno 39 Srba.

"To nam pokazuje da odnos privremenih prištinskih institucija prema srpskom narodu nije uopšte pozitivan, da ponašanje tih institucija otvara prostor za izazivanje međuetničkih incidenata i etnički motivisanih nasilja i ohrabruje ekstremne Albance da napadaju srpski narod jer znaju da će ostati nekažnjeni, a obeshrabruju Srbe da ostanu na КiM, da nastave da žive tamo i obeshrabruje povratak onih koji su proterani", ocenjuje Drecun.

Mi se zato, naglašava Drecun, zalažemo za to da se tokom dijaloga intiziviraju razgovori i donošenje nekih mera koje bi povećale bezbednost srpskog naroda.

"Međutim, sada imamo Aljbina Кurtija koji onemogućava postizanje bilo kakvog napretka u dijalogu i to rezultira napadima na Srbe", ističe Drecun.

Кomentarišući slučaj Dragice Gašić koja se nakon 22 godine vratila u Đakovicu i koja je svakodnevno izložena provokacijama i napadima, navodi da kosovske institucije ne pokazuju interesovanje da je zaštite i omoguće uslove da opstane.

"Imate Albance koji su potpuno nespremni da prihvate suživot sa nekim ko je druge nacionalnosti, da prihvate suživot sa Srbima, makar sa jednom Srpkinjom koja se nalazi tamo. Oni žele potpuno da unište bilo kakav trag srpskog postojanja na КiM tako što žele da jedinu osobu koja je Srpkinja proteraju iz Đakovice", navodi gost Jutarnjeg programa.

Ističe da, mnogo više zabrinjava ono što se dešava tokom dijaloga između Beograda i Prištine jer, kako kaže, Priština i evropski posrednici poput Lajčaka i drugih ne pokazuju spremnost da se napravi konkretan napredak u omogućavanju uslova za povratak Srba.

"Oni sa nekim uopštenim formulacijama samo izražavaju spremnost da se stvore ti uslovi, ali konkretnih uslova koji bi omogućili obimniji povatak Srba nema", zaključio je Drecun.