EU usvojila zaključke o Kosovu: Neuspeh deeskalacije će imati negativne posledice

Evropska unija
Izvor: RTV

Lideri država članica Evropske unije usvojili su zaključke u kojima su osudili nedavne nasilne incidente na severu Kosova i pozvali na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je Evropska unija već naznačila 3. juna 2023. godine, prenosi RTS.

U zaključcima Evropskog saveta, u kojima je Kosovo označeno sa zvezdicom, navodi se da strane treba da stvore uslove za vanredne izbore u sve četiri opštine na severu Kosova, kao i da će neuspeh deeskalacije tenzija imati negativne posledice.

"Od suštinske je važnosti da se nastavi dijalog uz posredovanje EU koji vodi visoki predstavnik i brza implementacija Sporazuma na putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju. Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom", navodi se u dokumentu u koji je Tanjug imao uvid.

Istovremeno, Evropski savet podseća na Deklaraciju sa samita EU-Zapadni Balkan u Solunu od 21. juna 2003., kao i naknadne deklaracije iz Sofije, Zagreba, Brda Brioni i Tirane i svoje prethodne zaključke, posebno one od 23. do 24. juna 2022. godine i ponavlja svoju punu i nedvosmislenu posvećenost perspektiva članstva Zapadnog Balkana u EU i njenu podršku ubrzanju procesa pristupanja zasnovanog na zaslugama i srodnim reformama.