Galijašević o izveštaju CIA: Kosovo je problem, tamo su terorističke ćelije, a ne u Albaniji

Dževad Galijašević
Izvor: wikimapia.org

Terorističke ćelije, ako postoje, etablirane su na Kosovu, a ne u Albaniji koja je daleko manje radikalizovana od Kosova i u kojoj je stepen verske saradnje katolika, pravoslavaca i muslimana daleko na višem nivou nego što je to na Kosovu, kaže za Kosovo onlajn stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević. 

U izveštaju CIA se navodi da više od 65 terorističkih organizacija, uključujući ISIS i Iranski korpus čuvara revolucije, predstavljaju pretnju za Albaniju. 

S druge strane Galijašević je precizirao da Amerikanci ukazuju na postojanje problema sa adresom u Albaniji, a zapravo time žele da sakriju svoju lošu i destruktivnu ulogu na Kosovu. 

"Oni time žele da ne ostave utisak da su upravo oni  omogućili razvoj terorističke infrastrukture na Kosovu. Ono što se dešava na Kosovu je njihova odgovornost, kao i ono što se dešava u Albaniji", kaže Galijašević. 

Navodi da Amerikanci pokušavaju da prebace odgovornost sa Kosova na Albaniju, u kojoj ne postoje tako duboke podele, a problem koji su izavali nasilnim zauzimanjem Kosova i izborom njegovih elita pripisuju Albaniji. Smatra da teroristička pretnja u Albaniji i na Kosovu potiče isključivo sa sunitskih područja Saudijske Arabije, Katara i Turske. 

Naveo je da SAD pozicionira Iran kao izvor terorizma, i ocenio da je nerealno da šitski Iran uspostavlja svoje teroriostičke baze na Kosovu.

“Nismo videli nijednu iransku terorističku akciju u regionu. Iran je problem za Amerikance, jer nije priznao Kosovo i on vuče određeni deo islamskih zemalja koje takođje ne priznaju Kosovo i upravo Amerikaci preko Albanije sakrivaju problem koje su na Kosovu oni proizveli. Oni su omogućili razvoj terorističke infrastrukture na Kosovu”, kaže Galijašević. 

Naglasio je da je Kosovo centar terorističkih organizacija i da, ako one postoje, idu preko Kosova do Albanije, a ne obratno, ali da to Amerikaci neće da priznaju.

“Time bi oni sami sebe optužili, to bi bilo priznanje da su pogrešili”, kaže Galijašević. 

Smatra da ni sami Amerikaci, za koje kaže da su "zabrljali" na Kosovu, ne znaju šta da rade sa Kosovom koje nema kapacitet da bude država, nema političku filozofiju, niti državotvornu svest. 

“To je njihov problem. Razorili su Srbiju i razorili mir u tom delu, izazivaju nestabilnost i sada to pripisuju delovanju terorističkih organizacija, šitskih sa sunitskim na istom prostoru , to je nerealno. Čitava konstrukcija time pada u vodu”, smatra Galijašević. 

Naveo je da albanski političari nemaju hrabrosti da se suprotstave kosovskom radikalizmu i radikalnim političkim i verskim idejama koje dolaze sa Kosova. 

Kaže da se sa Kosova emituje i nacionalizam i islamizam i da je bez sumnje Kosovo danas centar organizovanog kriminala i promašen projekat nekakve samostalne suverene države. 

“To u Albaniji nije tako izraženo. Iako u Albaniji ima takozvanih malih zajednica koje se smatraju jeretičkim u okviru šitske zajednice , to je beznačajno i nisu deo terorističkih organizacija i infrastrukture, nego poslovnih elita”, kaže Galijašević. 

Naglasio je da Kosovo generiše nestabilnost i da je izvor svih sukoba u regionu, u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji i neprijateljstva prema Srbiji, da je crna rupa, geopolitička projekcija Zapada, najtamnija strana geopolitike u Evropi.

“Naravno da je terorizam samo jedan od faktora zajedničkog nastupa ka toj izmišljenoj i nerealnoj držvanosti. Tu je važan element i organizovani kriminal, antisrpska politika i prema srpskom narodu i prema državi Srbiji i teroristi su deo tog aranžmana”, zaključio je Galijašević. 

Dardanija=Srbija
25. Avgust 2021.
Svi vidimo da je Kosove problem čak i za Albaniju.Ono kad Kurti hoće da menja vlast u Tirani po svojoj volji pa još ide da glasa. Šta su oni umislili?
Volkov
25. Avgust 2021.
SRBI SAMO SLOZNO!!!
Nece ovo zlo jos dugo trajati.