Garić: Nema šanse za sporazume dok ne prestane mržnja i agresija Albanaca prema Srbima

Miloš Garić RTS
Izvor: Print Screen

U ovom trenutku su mržnja i agresija većinskog albanskog stanovništva na Kosovu prema Srbima toliko veliki da se ne može razgovarati ni o kakvom sporazumu i rešenju, ocenio je na TV Prva urednik Kosovo onlajna Miloš Garić, dodajući da je kosovski problem suviše kompleksan da bi se rešavao silom i na štetu Srba, kako to pokušavaju Albanci i Zapad.

Garić je rekao da je potpuno jasno da Priština nema nameru da sprovede svoju obavezu o ZSO, uprkos pritiscima koji stižu sa Zapada.

"Nema volje u Prištini da se tako nešto uradi. Ne samo kod Aljbina Kurtija. On samo reflektuje stanje u Prištini među političkom elitom. Slušamo šta govori opozicija, nekadašnji OVK komandanati, a svi kažu jedno te isto, a to je da bi odlukom o formiranju ZSO Kurti potpuno odstupio od onoga što je obećavao pre ulaska u vladu. Pokušavaju time da njegovu poziciju dodatno uzdrmaju i zahtevaju da o ZSO ne može biti reči dok se ne dođe do famoznog konačnog rešenja", istakao je Garić.

Sve albanske partije imaju istu politiku

On je podvukao da sve albanske partije u Prištini sprovode istu politiku. Takođe, ukazao je da se ne zna ni koliko su iskrene i ubedljive namere Zapada da nateraju Kosovo da sprovede ZSO.

"Imali  smo s jedne strane izjavu izaslanika SAD Gabrijela Eskobara da će i bez Kurtija sprovesti ZSO, a onda i saopštenje portparola EU Petera Stana da Brisel prihvata da se o uslovima Kurtija u vezi sa formiranjem ZSO razgovara u daljem procesu dijaloga. Stav Zapada nije dovoljno jasan, jedinstven, da se sprovede obaveza iz Brisela“, kaže Garić.

Garić je rekao da se nastavlja dopuštanje Albancima da na sve načine obespravljuju Srbe na Kosovu.

"U takvoj atmosferi razgovaramo o mogućem susretu Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija. Taj sastanak bi se završio bez ikavog rezultata, samo uz dalje produbljivanje jaza. Očigledno je da na Zapadu preovladava mišljenje da je pitanje Kosova pred krajem, i očekuje se da Beograd stavi potpis i dozvoli da projekat nezavisno Kosovo bude uspešno zaključen. Ali, istovremeno se sve više vidi da je to neuspeo projekat i da uz svu silu koju koriste ne može da prođe“, naglasio je on.

Garić je ukazao da država Srbija poslednjih 10 godina ima novu politiku i odlučne stavove šta su ključni uslovi i šta će da brani na Kosovu, što uspešno sprovodi.

"Nalazimo se u situaciji da Zapad ipak misli da je momenat da se sada slomi Beograd i Srbi na Kosovu potpuno otkinu od veza sa državom Srbijom. Kurti to pokušava da sprovede silom, policijom, a na drugoj strani je pritisak međunarodne zajednice na Beograd. To neće doneti rezultat i to je potpuno jasno“, poručio je Garić.

On je ukazao da hipotetički, i u slučaju da Beograd sada prihvati da prizna Kosovo, to ne bi donelo nikakvo rešenje, jer ne bi stalo ništa od onoga što je glavni problem, a to je potpuno obespravljenje i progon Srba.

Veza sa ratom u Ukrajini

"Nikakvog trajnog mira ne može da bude jer većinski narod vrši agresiju prema Srbima na Kosovu. Albanci žele nenormalne odnose sa Beogradom i Srbima. Svaki dan to pokazuju”, istakao je Garić.

Garić je rekao da se tako kompleksan problem kakav je kosovski ne može rešiti silom.

“Da nije bilo bombardovanja 1999. i nasilnog pokušaja da se Kosovo otrgne od Srbije, ne znam da li bi bilo krvi u Ukrajini, da li bi se dogodili Krim i Donbas. Kosovo je uvod u ovo što se danas dešava. Nemoguće je razdvojiti te dve priče. Zapad je u pokušaju da otme Kosovo proizveo današnju Ukrajinu i sve što se tamo i oko te zemlje dešava“, smatra Garić.

Preduslov za rešenje kosovskog pitanja je da albanski ekstremisti ostave Srbe na miru.

"Jedina mogućnost da se ide ka nekom rešenju je da prestane mržnja i agresija prema Srbima od strane ekstremista iz albanske zajednice. U ovom trenutku mržnja prema Srbima je takva da ne može da se razgovara ni o kakvom rešenju“, zaključio je Garić.