Gašić: Povratak srpskih snaga na Kosovo doveo bi do drastičnog smanjenja tenzija

Bratislav Gašić
Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić istakao je da bi bilo veoma značajno za bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu, kao i zbog kontrole administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, da se po Rezoluciji 1244 omogući povratak dela srpskih snaga.

Gašić u intervjuu za Blic ističe da je siguran da bi to dovelo do drastičnog smanjenja tenzija.

"Smatram da bi to bilo veoma značajno za bezbednost srpskog stanovništva, kao i zbog kontrole administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak. Siguran sam da bi dovelo do drastičnog smanjenja tenzija. Predsednik Republike Srbije i celo državno rukovodstvo čine i činiće sve da sačuvamo mir i stabilnost u našoj zemlji, ali ako bilo ko pokuša da ugrozi bezbednost naših građana i stabilnost i suverenitet naše države budite uvereni da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju izuzetno visok moral, hrabrost, ponos i želju da stanu u odbranu svoje otadžbine i svojih sunarodnika. Svakodnevno to vidim u njihovim očima, taj hrabri poriv da čuvaju i neguju srpsku istoriju i tradiciju, da obezbede sigurnost današnjice, a osiguraju budućnost srpskog roda. Ponosan sam što se Srbija oslanja na takve profesionalce i mogu samo da poručim građanima da su bezbedni i sigurni uz pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova", kaže Gašić.

On je naglasio da "nas čeka puno posla".

"Moram da kažem da smo neumorni kada pravimo planove, ali i dok ih ostvarujemo. Po dolasku na poziciju ministra policije prvo sam sagledao potrebe koje su neophodne za zahtevan i efikasan rad. Znate, da biste dobili pune rezultate morate omogućiti i uslove kako bi rad policije bio još efikasniji, a bezbednost građana podignuta na još viši stepen. Tako, jedan od prioriteta, u tehničkom delu, je obezbeđivanje najsavremenije opreme i poboljšanje uslova rada. Naravno, intenzivno radimo na kontinuiranom poboljšanju materijalnog položaja i standarda pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova. Svakako da ćemo intenzivirati međunarodnu saradnju, kako bi kroz razmenu iskustava i dodatne obuke sticali i nova znanja i veštine. Što se operativnog dela tiče, insistiraću na još efikasnijoj borbi protiv svih vidova kriminala, posebno organizovanog, kao i još snažniju, odlučniju i beskompromisnu borbu u suzbijanju trgovine narkoticima. Pokrenuli smo proceduru za ponovno pokretanje Srednje škole unutrašnjih poslova, koja je neophodna za sistemsko i kontinuirano školovanje budućih policajaca. Uveren sam da će to bitno uticati na jačanje profesionalizma i efikasnosti u radu MUP-a, ali takođe sam uveren da će to biti od velikog društvenog značaja", istakao je Gašić.