Gazeta Ekspres: Šta blokira dijalog kovid-19 ili ZSO?

Hoti - Osmani
Izvor: kk.rks-gov.net

Za vršioca dužnosti predsednika Vjosu Osmani u dijalogu Kosova i Srbije tema Zajednice srpskih opština je neprihvatljiva, a kako kaže, to je jasno rekala i premijeru Avdulah Hoti, prenosi Gazeta Ekspres.

Kako navodi taj medij, pitanje ZSO je zadalo snažan udarac toku pregovora između Prištine i Beograda iako se negira, da je to uticalo da se dijalog ne nastavi intenzitetom kojim je započeo.

Iz kosovske vlade kažu da još uvek nema datuma za sledeći sastanak, navodi Gazeta Ekspres.

Samo nekoliko dana od stupanja na dužnost v.d. predsednika Osmani je razgovarala sa premijerom Hotijem, rekavši mu kao šefu delegacije da je tema ZSO neprihvatljiva u daljem dijalogu Prištine i Beograda.

Iz Predsedništva je za Gazeta Ekpres rečeno da Osmani nikada nije dala saglasnost da ZSO bude deo dijaloga.

"V.d. predsednika Vjosa Osmani nikada nije pristala da ZSO bude deo dijaloga u Briselu. Ovu saglasnost nije dala ni Skupština", naveli su iz Predsedništva.

Kako su istakli su Osmani je to ponovila i premijeru Avdulahu Hotiju.

„V.d. predsednika je to jasno rekla na sastanku premijeru Hotiju, drugim institucijama i u svakom javnom nastupu", navedeno je u odgoovoru iz Predsedništva.

Povratak teme ZSO za pregovarački sto poremetio je tok kosovsko-srpskih pregovora, kojima posreduje EU, piše Gazeta Ekspres.

Kosovo ne prihvata da se o ovom pitanju još jednom razgovara, a u Srbiji insistiraju da bez tog pitanja nema nastavka dijaloga.

Već nekoliko meseci lideri Kosova i Srbije ne razgovaraju na visokom nivoum navodi Gazeta Ekspres.

Poslednji sastanak održan je na nivou stručnjaka 29. oktobra u Briselu.

Uprkos činjenici da Hoti i Vučić dugo nisu razgovarali uz posredovanje izaslanika EU Miroslava Lajčaka, u Vladi Kosova kažu da se to ne događa zbog ZSO.

Prema njihovim rečima, glavni razlog zašto dijalog nije nastavljen je pandemija kovid -19, kao i to da ne postoji novi datum predložen za sledeći sastanak.

"Zbog drugog talasa pandemije kovid-19, Brisel je potpuno zatvoren za sastanke. Za sada nema predloženog datuma za naredne sastanke, jer sve diktira situacija sa pandemijom", rečeno je za Gazeta Ekspres iz kabineta premijera i naglašeno da osim pandemije nema drugih prepreka.

Iz Vlade navode da "radne grupe nastavljaju pripreme za sastanke tehničkih grupa, čim se stvore okolnosti. Nema druge prepreke. Poslednji sastanak bio je 29.10.2020".

Na sastanku 29. oktobra, kosovski koordinator za dijalog Skender Hiseni i srpski predstavnik Petar Petković razgovarali su o rešavanju finansijskih zahteva i imovinskih pitanja.

U Evropskoj uniji, kao i u Vladi Kosova, negiraju da postoji bilo koje pitanje koje je udaljilo strane od pregovaračkog stola, i naglašavaju da će se Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada se stvore uslovi ponovo sastati uz posredovanje specijalnog izaslanika EU Lajčaka, piše Gazeta Ekspres.

 

loni
27. Novembar 2020.
nek se blokira ZSO nikad nece desiti samo sanjate samo kao zko nista vise tacka