Gigitsos: Pravoslavni komitet u Vašingtonu pažljivo prati situaciju na Kosovu

Džordž Gigitsos
Izvor: Privatna arhiva

U Vašingtonu je nedavno osnovana organizacija OPAC (Orthodox Public Affairs Committee), čiji je suosnivač i presedavajući Džordž Gigitsos, nekadašnji bliski Trampov savetnik. Kako Gigitsos navodi za Kosovo Onlajn, ova organizacija će se pokušati da "skrene pažnju Vašingtona" na probleme s kojima se suočava SPC na Kosovu.

Šta vas je motivisalo da kreirate OPAC?

Okupili smo se, motivisani nedostatkom pripremljenog, strukturisanog i efikasnog odgovora na zauzimanje Aja Sofije i njenog prinudnog pretvaranja (ponovo) u džamiju. Ova zaplena je simbol progona hrišćana širom sveta. OPAC se formirao u Vašingtonu da promoviše, podrži, i brani hrišćanske zajednice širom sveta pred progonom, isključenjem i predrasudama. Mera našeg uspeha se neće zasnivati na tome da primoravamo bilo koga da da nešto radi. Mi smo mirni agenti promena širom sveta koji će koristiti javni prostor da iznesu istinu o svim nedelima i nepravdama, kao  i globalni konsenzus da stavlja pritisak na loše aktera da omoguće svim ljudima njihovo neotuđivo pravo na njihovo versko opredeljenje. 

Na koji način, ako postoji, OPAC može podići svest u Vašingtonu na probleme sa kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva na Kosovu?

Jako dobro smo upoznati sa svime što se dešava na Kosovu dugi niz godina. Kosovo se smatra duhovnim Jerusalimom srpskog naroda i potrebno je da se  mnogo više pažnje posvecti tamošnjim pravoslavnim svetinjama i zajednicama. OPAC će vrlo pažljivo nadgledati situaciju na Kosovu i hrabro o tome govoriti.

Blisko ste sarađivali sa predsednikom Trampom. Možete li nam reći kako je bilo raditi sa njim od početka?

Da, jesam. Sa Trampom sam počeo da radim pre početka kampanje 2016. godine. Bio sam  direktor za napredak i operacije Trampove kampanje. U toj ulozi, bio sam odgovoran za koordinaciju i produkciju čuvenih „Trampovih mitinga“. Nakon pobede, otišao sam s njim u Belu kuću i postao zamenik pomoćnika  predsednika i direktor predsedničkih unapređenja u prvih sedam meseci administracije. U tom svojstvu bio sam odgovoran za sva njegova kretanja i logistiku van Bele kuće. Predsednik Tramp je nesumnjivo jedan od najzahtevnijih šefova koje je iko mogao imati. Takođe je jedan od najboljih. Tramp je bio jako dobar prema meni dok sam radio za njega. Tačno je možda da je njegov pristup nekonvencionalan, ali način na koji ga mediji prikazuju nije u potpunosti tačan. Video sam  dobrotu u njemu. Video sam kako se povezuje sa običnim ljudima kao i  način na koji pomaže ljudima u nevolji. Na žalost, mediji ne izveštavaju ni o jednom dobrom delu koje Tramp čini ili je učinio.

Očekujete li da se američki stav prema diijalogu Srbije i Kosova promeni sa Bajdenovom administracijom?

Kao privatni građanin, ne mogu i ne želim da govorim o američkoj spoljnoj politici. Rekavši to, znam da će dolazeća Bajdenova administracija imati vrlo talentovane spoljnopolitičke stručnjake i jako kvalifikovanog državnog sekretara. Uveren sam da će želeti samo mir i stabilnost za region. Kada je u pitanju OPAC, radujemo se saradnji s njim i vladama širom sveta kako bi podigli paznju javnosti na nevolje hrišćana i svih ljudi koji nisu slobodni da praktikuju svoju veru bez straha i osude.

U kojoj meri će republikanci i dalje obraćati pažnju Balkan?

Balkan je veoma važan deo sveta i verujem da će i republikanci i demokrate nastaviti da na njega da obraćajuu pažnju. Takođe, mi koji smo u Odboru za pravoslavne političke javne poslove (OPAC)  ćemo posvetiti veliku pažnju i govoriti kada je potrebno da svetlo istine zasija kako bi hrišćani u celom regionu mogli slobodno i bez straha da ispovedaju svoju religiju.