Gogić: Glasanje u Komitetu Parlamentarne skupštine SE poručuje da se zbog Kosova opet prave presedani

Ognjen Gogić
Izvor: Kosovo Online

Politikolog Ognjen Gogić smatra da Kosovo do članstva u Savetu Evrope čeka dug put nakon pozitivnog izglasavanja u Komitetu Parlamentarne skupštine i ukazuje da bi eventualno članstvo pokazalo da se zbog Kosova stalno prave presedani. Gogić navodi i da će zemlje koje forsiraju članstvo Kosova u Savetu Evrope vršiti pritisak na Srbiju kako bi ona prihvatila to članstvo, a oni imali odgovor onim članicama koje smatraju da Kosovo nije država, ali i onima koje su priznale nezavisnost Kosova, ali nisu za članstvo u SE.

Gogić za Kosovo onlajn kaže da izglasavanje u Komitetu pokazuje da Kosovo i dalje ima jake prijatelje u međunarodnoj zajednici, pre svega u Nemačkoj i SAD, ali da je ovde ipak fokus na evropskim državama kojima je stalo da Kosovo uguraju u Savet Evrope mimo svih procedura.

"Tu se pokazuje situacija da se zbog Kosova prave presedani, da se zbog Kosova donose odluke koje su neuporedive sa drugim situacijama", ističe Gogić.

Podseća da je u Savetu Evrope krajem prošle godine objavljen izveštaj eminentnih pravnika koji je ukazao na nedostatke koje Kosovo ima u pogledu ispunjavanja kriterijuma za članstvo u Savetu Evrope.

Kako dodaje, u tom izveštaju jasno je ukazano da postoje problemi u vladavini prava i poštovanju ljudskih prava na Kosovu zbog kojih Kosovo ne može da postane član Saveta Evrope dok se ta situacija ne popravi.

"Savet Evrope sam odustaje i od svojih kriterijuma za članstvo, ali i uopšte od tih kriterijuma koji su postavljeni za Kosovo. To se nikada nije desilo u istoriji te organizacije da Savet Evrope sam prenebregne svoju pravnu tekovinu i praksu da bi napravio prostor za Kosovo. To je sporno i to je nešto što će da našteti samom ugledu Saveta Evrope zato što to onda obesmišljava njegovo postojanje kao organizacije koja treba da se bavi promovisanjem ljudskih prava na evropskom tlu i šire", navodi.

Gogić smatra da će, ipak, put Kosova biti duži nego što se misli jer, kako ukazuje, nakon ove odluke Komiteta predstoji i rasprava o tome u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope koja se, navodi, ne može do kraja režirati i kontrolisati.

Ukazuje da će u toj raspravi učestvovati poslanici iz raznih delegacija, iz raznih zemalja koji će da ukažu da se Kosovo prima mimo svih pravila i procedura zbog čega će, kako dodaje, biti jako teško predlagačima te mere da i pred poslanicama i evropskom javnošću brane svoje stavove.

Navodi da bi nakon Parlamentarne skupštine SE eventualno sledilo glasanje na Komitetu ministara koje je, kako kaže, isto kontraverzno i izazvaće interne komplikacije zbog toga što ima država članica Saveta Evrope koje ne priznaju nezavisnost Kosova i država koje ga priznaju, ali nisu spremne da pristanu da Kosovo postane član u ovom trenutku.

"To će da unese određen razdor unutar Saveta Evrope koji nikome nije potreban i usudio bih se da kažem da Kosovo nije vredno toga da se među evropskim državama pravi sukob pogotovu kada se time pravi presedan koji može da se koristi kasnije i za otcepljene delove Ukrajine ili kavkaskih zemalja koje isto imaju otvorena teritorijalna pitanja. To nikome nije potrebno, pogotovu što je ta odluka nerazumna", kaže Gogić.

Ono što njega najviše zabrinjava, kako navodi, jeste što će te države koje forsiraju članstvo Kosova u Savetu Evrope nastaviti to da rade, ali će usput vršiti i pritisak na Srbiju da prihvati to.

"To je kao i sa onim briselsko-ohridskim sporazumom, kao i sa drugim sporazumima - uvek postoji taj problem da se odluke Kosova donese na jednostran način. Nezavisnost Kosova je jednostrani akt secesije i to zaista pravi problem u međunarodnim odnosima i sada se opet pravi problem sa Kosovom time što se ono gura u Savet Evrope bez da postoji konsenzus članica i oko toga da je Kosovo država, ali i oko toga da Kosovo treba da bude u Savetu Evrope. Najlakši način da se izađe iz tog problema koji će nastati unutar Evrope jeste da se Srbija prisiljava da prihvati nezavisnost Kosova i članstvo u Savetu Evrope, jer onda se time odgovara na primedbe koje bi eventualno druge države imale. Paradoksalno, ali ovo sada može da dovede do većih pritisaka na Srbiju da ona prihvati članstvo Kosova u Savetu Evrope kako druge države ne bi pravile problem sa tim i Srbija će opet biti na tom kraju gde će se vršiti najveći pritisak na nju", navodi.

Komentarišući izjave pojedinih međunarodnih zvaničnika, među kojima je i predsednica Evropske komisije Viola fon Kramon, da dijalog Kosova i Srbije nije povezan sa članstvom Kosova u Savetu Evrope, Gogić naglašava da je to stvarno neshvatljivo.

Ukazuje da je osnovni princip u međunarodnim odnosima poštovanje preuzetih obaveza.

"Međunarodni poredak počiva na tome da sve članice međunarodne zajednice preuzimaju obaveze i onda poštuju te obaveze, odnosno sprovedu ih. Bez toga bi svet bio u slobodnom padu, to je kao prvo zabrinjavajuća poruka koja se šalje da je dobrodošao u zajednici evropskih država, a da pri tom može da krši taj princip o poštovanju preuzetih obaveza, to je prva stvar", kaže Gogić.

Kao drugu važnu činjenicu koja pokazuje da su te izjave i stavovi neshvatljivi, Gogić naglašava da ti sporazumi o kojima se priča su ne samo obaveza koja proizilazi iz dijaloga, već su deo unutrašnjeg pravnog poretka Kosova.

"Kosovo je te stvari ugradilo i u svoj pravni okvir jer, recimo, ZSO nije samo pitanje sporazuma. Ustavni sud Kosova potvrdio je da je Zajednica srpskih opština obavezni deo pravnog poretka Kosova koji mora da se formira jer je predviđena zakonom koji je ratifikovan kao međunarodni ugovor i ima prednost čak i nad Ustavom Kosova. Ovde nije reč da bi trebalo da se poštuju obaveze iz dijaloga, što bi trebalo, već da se poštuju i obaveze koje proizilaze iz njegovog Ustava i zakonodavstva", navodi Gogić.

Prema njegovim rečima, sada se šalje poruka da Kosovo ne mora da poštuje ni vladavinu prava uopšte, da ne mora da poštuje sopstveni Ustav i presude Ustavnog suda.

"U toj situaciji zaista je nezamislivo da neko očekuje od Kosova da bude konstruktivan deo dijaloga, da preuzima obaveze i sprovodi ih, a da se u isto vreme šalje ta poruka da Kosovo može da se ogluši na kraju krajeva i na presude sopstvenog Ustavnog suda", poručuje Gogić.