Hadžiu: Kosovo je postavilo nove standarde primenom mere reciprociteta

Aljbuljena Hadžiu

Kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu izjavila je da će Kosovo na osnovu iskustva Albanije i preporuke Venecijanske komisije izvršiti proveru sprovođenja pravosudnog sistema, prenosi Ljajmi.

Dodala je da je poseta Albaniji i održani sastanci bili korisni, poučni i informativni vezano za taj proces koji je, kako je rekla, jedan od prioriteta vlade Aljbina Kurtija.

„Važno je naglasiti potrebu saradnje između Albanije i Kosova. S obzirom na naše prioritete u oblasti vladavine prava i uspostavljanje mehanizma radi čišćenja pravosudnog sistema od onih koji su skloni korupciji i imaju problema sa moralnim integritetom. Verujem da sam tokom ove posete naučila lekciju“, rekla je Hadžiu u intervjuu za Euronjuz Albanija.

Istakla je da pored procesa provere funkcionisanja u toku i proces zapošljavanja u pravosuđu.

Naglasila je da će vlada na sledećem sastanku poslati Skupštini na odobrenje konceptni dokument za proveru pravosudnog sistema, i da je razmotreno 5 opcija kako bi dokument bio u skladu sa Ustavom.

"Smatram da je to veliki izazov, koji ćemo prevazići sastancima sa parlamentarnim grupama na Kosovu radi postizanja konsenzusa o reformi pravosuđa", dodala je Hadžiu.

Govoreći o tužbi protiv Srbije za genocid, rekla je da će se konsultovati sa Albanijom.

„Tužba mora biti podneta, u početnoj smo fazi. Videćemo alternative, komuniciraćemo i sa Albanijom", dodala je Hadžiu.

Prema njenim rečima Kosovo je postavilo nove standarde primenom mere reciprociteta.

„Mi postavljamo standarde, reciprocitet je veoma važan princip u međunarodnim odnosima. To šteti opoziciji u Skupštini, ali mi nemamo ništa s tim", rekla je Hadžiu.