Hadžiu: Ne postavljamo svoje ljude u pravosuđe, neće biti osvete prema opoziciji 

Aljbuljena Hadžiu
Izvor: Reporteri

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu izjavila je da aktuelna kosovska vlast nema nameru da svoje ljude postavlja u pravosudni sistem kao što je to, kako tvrdi, radila sadašnja opozicija dok je bila na vlasti, prenosi Reporteri.

Hadžiu kaže da je provera u pravosuđu obaveza društva i da u procesu provere neće biti "osvete" prema opoziciji. 

"Nikada nećemo raditi ono što je sadašnja opozicija radila dok je bila na vlasti. Oni su poslali svoje ljude u pravosudni sistem, mi to ne radimo", rekla je Hadžiu.

Kako je navela, dva puta se sastala sa opozicijom u pokušaju da ih uveri da neće biti osvete. 

"Skupština i međunarodni partneri će takođe imati ulogu u takvom mehanizmu. Vlada nema nadležnost u ovom slučaju. Imamo nadležnosti dok ne pošaljemo predlog u Skupštinu", rekla je Hadžiu.

Prema njenim rečima, među glavnim prioritetima u izbornoj kampanji sadašnjih predstavnika vlasti bili su pravda i zapošljavanje.
 
"Za proveru imamo punu podršku organizacija civilnog društva. Ali organizacije civilnog društva smatraju da još nismo uspeli da ubedimo Evropsku uniju u potrebu provere u pravosuđu", rekla je Hadžiu.
 
Ona kaže da je imala brojne sastanke sa predstavnicima međunarodne zajedinice upravo da bi ih uverila u potrebu provere.

Hadžiu je navela da i Izveštaj Evropske komisije o napretku napominje mnoge probleme u kosovskom pravosudnom sistemu i da je reforma pravosuđa započeta na osnovu međunarodnih izveštaja. 

Povodom izbora glavnog kosovskog tužioca, Hadžiu kaže da nije zadovoljna razvojem procesa i da bi taj proces trebalo da počne od početka.