Haljimi: Uvredljivo je što Konjufca nije pomenuo Rugovu

Sibelj Haljimi
Izvor: Klan Kosova

Portparolka Demokratskog saveza Kosova Sibelj Haljimi istakla je da je neprikladno i uvredljivo da predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca, na zajedničkoj sednici sa albanskim parlamentom, nije pomenuo doprinos Ibrahima Rugove.

Haljimi je na Fejsbuku istakla da istorija ne ispunjava trenutne želje običnih političara i da ne može da služi kao ideologija svakodnevnih interesa.

"Namerno zaboravljanje je pokušaj manipulacije kolektivnom svešću jednog naroda. Trebalo bi da se zna kako je bilo. Da se ​​poštuje i promoviše kao vrednost. Zato smatram da je neprikladno i uvredljivo da se u današnjem govoru predsednika Skupštine Glauka Konjufce nigde ne pominje najveći doprinos osnivača naše Republike, predsednika Ibrahima Rugove", navela je Haljimi.

Ona je dodala da je izostavljanje Rugove iz govora, ništa do sitničavost.

"Važne ličnosti koje doprinose slobodi i nezavisnosti zemlje moraju prevazići lične i partijske ljutnje ili ideologije i da tačno ordražavaju našu zajedničku prošlost. Očigledno, nemački filozof Hegel je s pravom napisao da nas je 'istorija naučila da ljudi i vlade nisu ništa naučili iz istorije'", dodala je Haljimi.