Haziri: Kosovom ne upravlja vlada već Kurti, u dijalogu samo kupuje vreme

Ljutfi Haziri
Izvor: Ekonomia Online

Bivši gradonačelnik Gnjilana Ljufti Haziri istakao je da kosovska vlada nema kapacitet da se izbori sa brojnim problemima sa kojima se suočava, dodajući da ne vidi izlaz iz krize u koju je Kosovo upalo, prenosi Ekonomija onlajn.

Haziri u intervjuu za Enigmu navodi da Aljbin Kurti i njegova vlada ne upravljaju dobro Kosovom i da se slab učinak pripisuje celom kabinetu na čelu sa premijerom.

"Ne može se izdvojiti jedan sektor ili ministarstvo. Imamo linearnu reakciju, jednako linearan fokus. Imamo nekomunikaciju sa budžetskim organizacijama, nekomunikaciju sa građanima, netransparentnost i hroničnu zavisnost od odlučivanja premijera, a to je posledica politike Samoopredeljenja. Ali vlast i državne institucije nisu političke partije. To nisu komisije i sektori kojima se upravlja u okviru političke stranke, već su to organi u kojima treba da funkcioniše mehanizam zakona", naglasio je Haziri.

Haziri je dodao da Kurti probleme samo odlaže "od jutra do sutra".

Prema njegovim rečima, Kurti ne želi napredak u dijalogu sa Srbijom.

"Šest zemalja Pacifika, tokom Kurtovog mandata, nije priznalo Kosovo, ali su prema izvorima naših partnera, zbog lobiranja Srbije, povukle priznanje. Međutim, imamo istorijsko priznanje Izraela u mandatu DSK", dodao je on.

U intervjuu za novine Enigma, Haziri takođe govori o opštinskom upravljanju svog naslednika na mestu gradonačelnika Gnjilana Albana Hisena, nazivajući to "izgubljenom godinom".