Hodža: Kurti će imati mnogo više problema nakon posete Eskobara i Lajčaka

Vlada Kosova
Izvor: Reporteri

Analitičar Ljeart Hodža smatra da Vlada Kosova u narednim danima može imati mnogo više problema nakon posete specijalnih izaslanika EU i SAD Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara, koji dolaze sa jasnim namerama i porukama koje će preneti premijeru Aljbinu Kurtiju, nego što su to protesti povodom najave poslupljenja struje, prenosi RTK.

On je rekao da ti protesti ne mogu da utiču na rad Vlade, niti da je destabilizuju.

"Zbog dnevnih tema koje svakoga dana opterećuju život građana, kao što su poskupljenja osnovnih životnih namirnica, Vlada sigurno neće pasti, i to se nikada nije dešavalo. One svakako jesu indikator teškog života na Kosovu, ali mislim da Vlada pre može da padne zbog dijaloga Beograda i Prištine, kao i nivoa komunikacije sa međunarodnom zajednicom", ističe Hodža.

I politički analitičar Ljubomir Stanojković smatra da su pred Vladom Kosova mnogo veći izazovi političke prirode, nego što su svakodnevni protesti građana.

"Problemi postoje i oni se vide kroz proteste, ali mislim da oni ne mogu da naruše rad vlade. Za ovu vladu će mnogo veći problem i izazov biti kako će se ponašati u odnosu prema Beogradu, i kako će i na koji način rešiti pitanje Zajednice srpskih opština, jer je pritisak koji dolazi od međunarodne zajednice je sve veći. Mislim da je to nešto što može da utiče na ovu vladu", kaže Stanojković.