Hoti: Kurtijev izveštaj o dijalogu - jadikovanje

Avdulah Hoti
Izvor: Albanianpost.com

Poslanik Demokratskog saveza Kosova i bivši premijer Avdulah Hoti nazvao je "jadikovanjem" današnje obraćanje medijima premijera Aljbina Kurtija povodom poslednje runde dijaloga sa Srbijom.

Hoti je u objavi na Fejsbuku naveo i da je mesto za izveštavanje o dijalogu Skupština Kosova.

"Današnje izveštavanje medijima o premijerovom dijalogu bilo je jadikovanje i dokaz njegove nesposobnosti da vodi ovaj proces. Izveštavanje o dijalogu mora da se obavi u Skupštini Kosova, kako to zahteva Rezolucija Skupštine, u kojoj se kaže: 'Premijer podnosi izveštaj Skupštini pre i posle svakog sastanka u okviru dijaloga Kosovo-Srbija'. Podsećamo da je za dve godine premijer dao samo jednu informaciju Skupštini na sednici koju je tražila opozicija", naveo je Hoti.

On je naveo i da je Kurti naneo veliku štetu Kosovu degradirajući dijalog  od `dijaloga o konačnom, pravno obavezujućem sporazumu, o međusobnom priznanju i normalizaciji odnosa`, do `dijaloga o upravljanju krizom`.

"Mora se reći da je krize izazvala Srbija, ali je njima loše i bez koordinacije sa saveznicima upravljala Vlada Kosova", smatra Hoti.

On ocenjuje i da Vlada Kosova danas nema bliskog saveznika za preliminarne konsultacije, kao što se, kako je naveo, uvek dešavalo u pregovaračkim procesima Kosova sa Srbijom. 

"Danas nema konsultacije o dijalogu između vladajućih i opozicionih političkih partija, kao što se dešavalo u prošlosti. U prethodnoj vladi, kada je počeo dijalog o sporazumu o međusobnom priznavanju i normalizaciji odnosa, formiran je `Forum političkih partija` za redovno informisanje i konsultacije sa političkim partijama. Ovaj forum je održao nekoliko sastanaka na kojima su informisane političke stranke pozicije i opozicije", poručio je Hoti.