Ibrahimi: Stolterbeg na konferenciji sa Kurtijem i Vučićem dao jasnu poruku o dijalogu

Iljir Ibrahimi
Izvor: Klan Kosova

Politički analitičar Iljir Ibrahimi izjavio je da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg  danas na konferencijima za novinare sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dao jasnu poruku da se sporovi moraju rešavati dijalogom, prenosi Kljan Kosova.

"Generalni sekretar NATO je dao vrlo jasnu poruku da se problemi i sporovi moraju rešavati dijalogom, razgovorima. Nije bila namera da ih pomiri, već da im se da jasna poruka da se ovakva vrsta jezika ili provokacija situacije ne može izigravati niti koristiti, jer Kfor u ovom slučaju neće biti pasivan“, rekao je Ibrahimi.

Ibrahimi je naveo da je takav sastanak u Briselu bio očekivan, jer NATO ima u nadležnosti bezbednost Kosova.

"S obzirom na to da Kfor, kao deo NATO, ima bezbednosni mandat na Kosovu, takav sastanak je bio očekivan, jer na kraju bezbednost Kosova u ovom slučaju pripada kforu, a verujem da je NATO jasno stavio do znanja predsedniku Vučiću i premijeru Kurtiju da se ovim pitanjem ne može igrati jer Kfor ima kapacitet i mandat da obezbedi mir na Kosovu. Ne zaboravimo da je posle intervencije NATO 1999. godine, Kfor imao mandat celokupne bezbednosti i 60.000 vojnika", rekao je Ibrahimi.

Ibrahimi je rekao da Kosovo nije ugroženo sve dok ima Kfor na svojoj teritoriji.

"Mora se paziti jer je pitanje severa veoma osetljivo i da se nijedan korak ne sme preduzeti bez bliskih konsultacija sa međunarodnom stranom", kaže Ibrahimi.