Imeri: Albanac na čelu Vlade Severne Makedonije dobra poruka i za zemlje regiona

Visar Imeri
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar iz Prištine Visar Imeri ocenjuje za Kosovo onlajn da građani Severne Makedonije na ovim izborima odlučuju da li će ili ne nastaviti evropski zato što je ova država pokazala da je moguć suživot i nakon oružanih sukoba.

“Ovi izbori su za Severnu Makedoniju veoma važni zato je to priča o budućnosti države. Odlučuje se da li će Severna Makedonija nastaviti na putu ka Evropskoj uniji ili će se to promeniti sa nekim nacionalističkim ili šovinističkim režimom. Ukoliko se evropski put Severne Makedonije prekine to će biti veliki problem ne samo za ovu državu nego za ceo region”, ocenjuje Imeri.

On ističe da nije realno očekivati da na izborima učestvuje Pokret Samoopredeljenja ili da će Aljbin Kurti imati bilo kakvu ulogu u tim izborima.

“Naravno da ima nekih članova Samoopredeljenjea koji dolaze iz Severne Makedonije i imaju neke političke ambicije i možda će neki od njih da učestvuju. Ali, ne verujem da će Kurti imati bilo kakvu ulogu u tim izborima”, kaže Imeri.

Naglašava da je već sada izvesno da najveće šanse među albanskim partijama ima lider Demokratske unije za integraciju (DUI) Alji Ahmeti. Kao razlog navodi podeljenost u jednoj od većih albanskih partija.

“Jedni hoće da idu sa opozicijom, a drugi ne žele da prave predizborne koalicije sa bilo kim”, kaže Imeri.

Komentarišući koliko će većem uspehu albanskih partija doprineti činjenica da je prvi put u istoriji zemlje na čelu, doduše, tehničke vlade Albanac, Džaferi, Imeri ističe da je to najveća dobit za Severnu Makedoniju.

“Kada se posmatraju stvari iz demokratskim očima, posebno iz ugla Evrope i SAD, to izgleda veoma dobro. Jedno društvo koje je bilo u oružanom konfliktu 2000. godine došlo je do tog trenutka kada može jedan Albanac da postane premijer iako je tako samo u tehničkom mandatu. Ali, mislim da je to i dobra poruka i za sve narode u regionu da počnemo da mislimo, da počnemo da posmatramo politiku drugačijim, a ne samo etničkim ili nacionalnim, već i građanskim očima. Mislim da je Severna Makedonija jedan od primera kako se to može videti građanskim očima. Na kraju krajeva nije toliko važno da li je premijer Albanac ili Makedonac već da li radi za Severnu Makedoniju ili ne”, naglašava Imeri.

Na pitanje kako bi buduća vlada trebalo da izgleda, Imeri kaže da je bi on vole da bude slična onoj koja je već do sada imala mandat.

“Želeo bih sličnu vladu ovoj koju Severna Makedonija već ima. Mislim da je Socijaldemokratska stranka radila veoma dobar posao od kada je prvo Zoran Zajev postao premijer, a zatim i Kovačevski. Makedonija je sada jedna od najboljih multietničkih demokratija u regionu. Voleo bih da tako i nastave i da druge države budu toliko tolerantne prema drugima i da zajedno, u suživotu, grade svoje države”, zaključuje Imeri.