Imeri: Bez SAD nema napretka u dijalogu

Visar Imeri
Izvor: Ekonomia Online

Bivši predsednik Pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri smatra da ako se SAD uključe u dijalog Beograda i Prištine da su velike šanse za međusobno priznanje, dok u suprotnom, kaže, možda neće biti napretka u ovom procesu, prenosi Ekonomija onlajn.

Dodao je da na današnjem sastanku u Briselu može doći do delimične saglasnosti oko određenih pitanja, posebno onih koja su podstakla nedavnu problematičnu situaciju u vezi sa putnim ispravama i registarskim tablicama.

„Mislim da iz tog sastanka mogu proizaći dve stvari, prva je da će verovatno doći do dogovora kako da se postupi sa pitanjem registarskih tablica o kome se već dugo razgovara a moglo bi biti i zajedničkog saopštenja o pitanju nestalih. Mislim da možemo imati neku vrstu posvećenosti dvojice lidera o tome kako ćemo napredovati u procesu dijaloga. Ne može biti brzog dogovora. Mislim da postoji interes zapadnih zemalja i SAD da se ubrza proces dijaloga i postigne dogovor. Ovo takođe zavisi od nivoa učešća SAD. Ako su SAD uključene u dijalog, mislim da su šanse velike, ako ne, ne vidim brz napredak u dijalogu”, rekao je Imeri.

Prema njegovim rečima, dijalog je na tehničkom nivou, stoga Kosovo mora stalno da insistira na konačnom sporazumu, odnosno premijer Aljbin Kurti.

„Mislim da su SAD uvek bile umešane. Naravno, bez njih ne može biti rešenja jer nema druge instance moći koja bi takođe mogla da igra ulogu garanta sprovođenja sporazuma kao što to mogu da urade SAD. Dijalog je na tehničkom nivou i mislim da Kosovo treba stalno da insistira na razgovoru o konačnom sporazumu, a čuli smo da će čak i premijer Kurti imati svoj stav u Briselu da govori o elementima konačnog sporazum“, rekao je Imeri.