Imeri: Za Kosovo bi bilo jako štetno ako izgubi u slučaju tužbe za genocid

Visar Imeri
Izvor: Reporteri

Bivši predsednik Pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri skeptičan je po pitanju vladine inicijative da podnese tužbu za genocid protiv Srbije, jer bi u slučaju neuspeha posledice po Kosovo bile nesagledive, prenosi Ekonomija onlajn.

"To nije jednostavna stvar i s tim u vezi smatram da upozorenja vlade Kosova na tužbu za genocid Srbije treba da budu praćena tačnim informacijama, rezimeom ili istraživanjem kako bi tužba bila sveobuhvatna i argumentovana. Mislim da bi za Kosovo bilo gore ako bi izgubilo sudsku bitku i to je glavna stvar“, rekao je Imeri.

Istakao je da nije dobro raditi na tužbi u domaće političke svrhe, jer je to „državno pitanje“ čiji bi pozitivan ishod krunisao kosovsku borbu, ali da se postavlja pitanje da li Vlada može da odgovori takvom izazovu.

Što se tiče toga da li će tužba za genocid uticati na dijalog, Imeri je dodao da će Srbija biti stalno protiv toga, jer trenutna vlada u Beogradu negira genocid.

"Što se tiče dijaloga sa Srbijom, oni će uvek biti protiv toga, i ne mislim da bi to bila tema razgovora o politikama koje Kosovo treba da sledi, a jedan od razloga što se Srbija uopšte neće konsultovati po tom pitanju znamo kakav je njen odnos prema zločinima počinjenim na Kosovu. U Beogradu se i dalje negira genocid u Srebrenici", rekao je za Imeri za Ekonomija onlajn.

Dodao je da, prema informacijama kojima raspolaže, misli da su kosovske institucije učinile dovoljno na pripremama i prikupljanju informacija i da su neke nevladine organizacije sa sedištem u Beogradu učinili više za dokumentovanje srpskih snaga na Kosovu.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj smatra da vlada treba da se pripremi za tužbu.

"Što se tiče ideje o podnošenju tužbe za genocid, jer je u stvari Kosovo doživelo genocid, mislim da Vlada treba jako dobro da je pripremi, jer to nije politička igra“, rekao je Ljekaj.

Ocenio je da premijer Aljbin Kurti, stvara utisak da građani misle da radi na tome, a da je ustvari u pitanju isprazna retorika i naglasio da Vlada nije okupila dovoljno dokaza za pravilno vođenje parnice.

„Što se tiče Kosova, moramo jasno reći da je na Kosovu bilo genocida tokom Miloševićevog režima, ali mislim da je delovanje Kurtijeve vlade daleko od toga“, rekao je Ljekaj.

Premijer Kosova Aljbin Kurti odlučan je da tuži Srbiju za genocid na Kosovu, tokom svog mandata.

Kurti je ovu tačku uvrstio u vladin program, rekavši da će „pitanje tužbe za genocid pred Međunarodni sudom pravde biti jedan od prioriteta“.

Miodrag iz Peći
18. Jul 2021.
Nemaju Albanci mirakni kredibilitet da nekoga optuže za genocid kada su više puta činili genocide kao bašibozuk Otomana (proterivanje Srba sa KiM odnosno poarnaućenje Srba posle dve seobe Srba, npr. u Peći su pistojale tri porodice potekle od Šoškića i Šoši Albanci, i Šoškić Bošnjaci isto tako i Đurkovići i Đurkaj pa i Beriše su Belići) zatim genocid nad Cincarima najnaorednijim narodom toga doba za koje je fon Deneken reko da je Moskopolje u stvari uzdignuta a ne pitonula Atlantida. Taj narod je tvorac feta sira, Uza (mastike) i Milton Manaki je izmislio kinematograf pre braće Lemijer. I u drugom svetskom ratu su Albanci kao Kvislinzi Musolinija stvorili fašističku i balističku Shqiperije e Madhe (Veliku Albaniju) i za tih godina proterali skoro svo Srpsko stanovništvo čak 300.000 kojima su u Titovo vreme zabranili povratak. Posle kapitulacije Italije da bi se dodvorili Hitleru osnovali su SS diviziju Skender Beg i u pohodu ka Galiciji 28.jula.1944.godine u Velici podno Čakora zaklali 500 Srba od kojih je bilo 118 dece mlađe od 12.god. To je čist genocid jer su svesno ubijali čitava sela i naročito žene i decu da bi im se seme zatrlo. Eto to je genocid a ne ubijanje u borbi vojnika (u Srebrenici je stradala samo jedna žena i to vojnik Armije BiH) i čak su svu decu i žene izmestili sa ratišta da bi se kasnije svi vratili u svoj rodni kraj.
Sećate li se "Pritiska" kada su Albanci na svaki način prisiljavali Srbe da beže sa KiM. Pored Seoba pod Čarnojevićima i balistima najveća seoba je bila posle pada Rankovića kada su se svi policajci i Srbi i Albanci oterani sa posla i njuh i njihove porodice prisiljavali da napuste KiM. Ja kada sam upisivao učiteljsku školu u Dečanima jer u Peći nije bilo mesta, bilo je tri srpska i jedno albansko odeljenje da bi kada sam diplomirao bilo pet albanskih odeljenja koji su maturirali a od Srba samo nas troje, ja, Dragan Karić i Slavica Rajević. Škole su naglo ooustele tako da ja nisam mogao da se zaposlim nigde po KiM kao učitelj a kada sam završuo fakultet nigde kao profesor.
Ali šta ćemo nisu Cincari kao Jermeni pa da imaju Šarla Aznavura i sestre Kardašian koji su mnogo učinili da se Turskoj pripiše genocid zbog koga nikada neće ući u EU.
A i Srbi su činili sebi medveđu uslugu, prvo u Bujanu kada su Albancima obećali KiM, pa onda zabrsnom povratka 300.000 tzv. Kolonista i istovremeno naseljavanje 300.000 Albanaca iz Albanije, Fadiljova ljubavnica Spasenija Cica Patronogić je izbacila Metohiju iz Kosova i Metohije, Petar Stambolić je srušio Rankovića, pizitivna diskriminacija zapošljavanja 8:2 u korist Albanaca a najnovije što reče Imeri više je podataka o stradanjima Albanaca dala Nataša Kandić nego sve albanske vladine i nevladine organizacije.
Mlataraće se tužbom za genocid sve dok se ne donesu presude Specijalnog Suda za Ratne Zločine OVK u periodu od 09.06.1999.god do 31.12.2000.god. Ovako kosovski Albanci pokušavaju svoje zločine da pravdaju zločinima drugih.