Irinej: Odnosi sa MPC bratski, SPC sačuvala svoje nemanjićke svetinje

Vladika Irinej
Izvor: Sputnik / Branko Maksimović

Odnosi Srpske pravoslavne crkve (SPC) sa Makedonskom pravoslavnom crkvom - Ohridskom Arhiepiskopijom, kojoj je SPC nedavno priznala autokefalnost, su ne dobri, nego bratski i suštinski, egzistencijalno i duhovno to bile, jesu i biće - jedna Crkva, izjavio je episkop bački Irinej.

Episkop Irinije je i unitervjuu za Pečat rekao da je status Crkve u Severnoj Makedoniji kanonski potpuno i ispravno regulisan, tako da su bez osnova pojedine kritike vezane za “nedovoljno razjašnjen kanonski temelj priznanja MPC”, dodajući da su oni koji su pisali otvoreno pismo Saboru SPC i poručivali mu na šta ima, a na šta nema pravo, pokazali samo da malo šta znaju o prirodi i misiji crkve.

Odbacio je i primedbu da je SPC “predala i prodala” svoje nemanjićke svetinje na jugu, navodeći da ona predstavlja “podmetačinu”, jer u se u Tomosu o autokefaliji jasno kaže da SPC ustupa na korišćenje svoje istorijsko nasleđe novoj autokefalnoj Crkvi.

Dodaje i da se previđa činjenica da SPC nije imala dostup svojim južnim eparhijama od 1941. godine do nedavno, a da danas i svi srpski arhijereji, počev od patrijarha, imaju dostup svakoj svetinji u Severnoj Makedoniji i svi arhijereji iz Severne Makedonije imaju dostup svim srpskim svetinjama širom sveta.

Objasnio je da je status jedne pomesne crkve stvar svepravoslavnog konsenzusa i prihvatanja, ali da se pritom polazi od Majke Crkve, u konkretnom slučaju od CPC, jer je to kanonska norma i istorijska praksa.

"Tačno tako smo i mi postupili: inicijalno smo dali autokefaliju, a zatim obavestili sve - po rangu ili po diptisima, od Carigrada do Tirane i Praga, odnosno Prešova na dalji postupak", rekao je Irinej.

Na pitanje kako gleda na sadašnje verske prilike u Crnoj Gori, kaže da je situacija “kristalno jasna” - ogromna većina naroda je uz Svetosavsku Crkvu.

“Narod je, kada je bila ugrožena crkvena imovina, znajući da je to istovremeno napad na nacionalni srpski identitet, a ne manje i na duhovni (pravoslavni) identitet onih Crnogoraca koji ne žele da se deklarišu kao Srbi, branio crkvenu imovinu odlučnije nego sopstvenu”, rekao je episkog bački.

Izrazio je nadu da će se proces stabilizacije prilika nastaviti, a kao dobar znak naveo potpisivanje Temeljnog ugovora između crnogorske države i SPC.

Podsetio je da je i patrijarh Porfirije, besedeći u Podgorici pred desetinama hiljada vernika uoči ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, u bratski zagrljaj pozvao i našu braću koja nas ne priznaje za braću, a taj poziv patrijarh često ponavlja i on stoji i danas.

Na konstataciju da je očigledno da je u nekim centrima planetarne moći osmišljen plan razbijanja pravoslavlja, te upitan da li se može govoriti o tome da je to što je Carigradska Patrijaršija dodelila autokefalnost Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, bio jedan od uzroka krvoprolića u toj zemlji, kaže da može, ali samo uslovno, jer je nemoguće poverovati da je Carigradska Patrijaršija želela sadašnje krvoproliće, ,kada je, na nekanonski način, stvarala svoju crkvoliku, ali

nikako i crkvenu, parastrukturu u Ukrajini, zaobilazeći većinsku kanonsku Crkvu.

“Tako je nastao neverovatan kanonski oksimoron: Patrijaršija koja pretenduje na svoju jurisdikciju nad ukupnom pravoslavnom dijasporom na svim kontinentima pozivajući se na kanonsko načelo da u istom gradu, odnosno na istoj široj teritoriji, ne mogu paralelno vršiti jurisdikciju dva episkopa, u praksi postupa dijametralno suprotno načelu i poretku koje zastupa – u grad i oblast sa jednim, postojećim i opštepriznatim episkopom, postavlja drugog, paralelnog, a uz to nepokajanog i bezblagodatnog raskolnika”, rekao je on.

Dodao je da je ovakav tragični razvoj događaja rezultat svetskih procesa kudikamo složenijih i dalekosežnijih nego što su zatrovani odnosi između Rusije i Ukrajine.

“Verujem da svi mi, u svim pravoslavnim crkvama, treba da osećamo istu sastradalnu ljubav prema jednima i drugima i da se neprestano molimo da se što skorije vrati mir među braću i da nipošto ne učestvujemo u propagandi onih sila koje deklarativno jesu za mir, ali ga ‘promovišu’ tako što šalju sve više oružja u Ukrajinu i tako rade na tome da rat što duže potraje”, rekao je episkop Irinej.