Izveštaj HRV o Kosovu: Eskalacija situacije na severu, napadi na novinare i početak suđenje vođama OVK

Letonska jedinica Kfora ispred opštine Zvečan
Izvor: Kosovo Online

Proteklu godinu na Kosovu, prema izveštaju Međunarodne humanitarne organizacije "Hjuman rajts voč", obeležila je eskalacija situacije na severu, napadi na novinare, ali i početak suđenja bivšim vođama OVK.

U izveštaju Hjuman rajts voča za 2023. godinu navodi se da su se tenzije na severu rasplamsale u maju kada su albanski gradonačelnici preuzeli dužnost u opštinama nakon lokalnih izbora koje je uglavnom bojkotovala etnički srpska većina. 

"Protesti koji su usledili doveli su do sukoba snaga Natoa sa protestujućim etničkim Srbima na severu, pri čemu je povređeno najmanje 50 Srba i 25 Nato vojnika. U septembru je u Banjskoj grupa teško naoružanih Srba ubila kosovskog policajca. Oni su se potom sklonili u pravoslavnu crkvu. Kosovske bezbednosne snage ubile su trojicu iz grupe i uhapsile najmanje osmoro, a Srbija je povećala angažovanje vojske na granici sa Kosovom“, navodi se u izveštaju.

Podseća se da je u aprilu u Hagu počelo suđenje bivšem kosovskom predsedniku i premijeru Hašimu Tačiju i još trojici bivših visokih zvaničnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) pred Kosovskim specijalističkim većem. 

Optuženi, koji su u istražnom zatvoru proveli skoro 2,5 godine, terete se za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koji su navodno počinjeni 1998. i 1999. godine. Sva četvorica su se izjasnila da nisu krivi.

"U decembru 2022. godine, Specijalna veća osudila su komandanta OVK Saljiha Mustafu na 26 godina zatvora zbog ratnih zločina i naložila mu da plati 207.000 evra odštete žrtvama. Njegov slučaj je bio u žalbenom postupku u vreme pisanja ovog teksta. U februaru su Specijalizovana veća počela suđenje pripadniku OVK Pjetru Šalji, koji je optužen za zlostavljanje zatočenika u fabrici metala u Kukešu, u severnoj Albaniji, 1999. Takođe u februaru, žalbeno veće potvrdilo je presudu iz maja 2022. po svim optužbama, osim jedne, protiv dvojice članova Udruženja ratnih veterana OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, zbog otkrivanja imena potencijalnih svedoka u predmetu Tači i drugi suđenja, smanjivši im zatvorske kazne od 4,5 godine za 3 meseca. U avgustu je bivši pripadnik OVK Dritan Godžaj uhapšen u Tirani, u Albaniji, jer je otkrio imena pet potencijalnih svedoka koji su svedočili pred Specijalističkim većima. Godžaj je čekao izručenje Holandiji u vreme pisanja ovog izveštaja“, navodi se u izvaštaju.

Ističe se da je u junu, na ponovljenom suđenju, Osnovni sud u Prizrenu osudio bivšeg borca OVK Remzija Šalju za otmicu osumnjičenog albanskog saradnika 1998. godine i osudio ga na 9,5 godina zatvora.

„U julu je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo dve odvojene optužnice u vezi sa ratnim zločinima. Prva optužnica tereti bivšeg pripadnika srpskih oružanih snaga za proterivanje etničkih Albanaca i pljačku i paljenje njihove imovine tokom rata 1998-1999. Drugi tereti bivšeg pripadnika srpskih oružanih snaga za zločine protiv čovečnosti zbog učešća u ubistvima, racijama, premlaćivanju, maltretiranju, mučenju i deportaciji hiljada etničkih Albanaca iz Reznika tokom rata“, navodi se u izveštaju Hjuman rajt voča.

Takođe se istieče da je Specijalno tužilaštvo Kosova optužilo u junu bivšeg srpskog policajca za ratni zločin protiv civilnog stanovništva zbog njegovog učešća u streljanju 19 Albanaca u selu Ozdrim u maju 1999. godine.

Kada je u pitanju sloboda govora, izveštaj pokazuje da su novinari i dalje bili izloženi fizičkim napadima, pretnjama i opstrukcijama u radu. U periodu od januara do septembra 2023. Udruženje novinara Kosova (AGK) zabeležilo je 60 incidenata protiv novinara, uključujući 16 napada i 22 pretnje.

U izveštaju u kome su identifikovani slučajevi kršenja ljudskih prava, navodi se da se diskriminacija i pretnje ljudi iz LGBTI+ zajednice i dalje nastavljaju na Kosovu.

Kada je reč o pravima žena, Kosovska agencija za statistiku pokazala je da je samo 20 odsto žena učestvovalo u radnoj snazi i pozvala na više reformi kako bi žene doprinele ekonomiji i prosperitetu.

„Osobe koje su preživele nasilje u porodici i dalje se suočavaju sa preprekama u pristupu pravdi i podršci kada napuštaju okruženja koja zlostavljaju“, navodi se u saopštenju.