Jovanović iz sindikata Unija: Priliv radnika sa Kosova već oborio cenu rada u Švajcarskoj

Zoran Jovanovic sindikat Unija
Izvor: Kosovo Online

Zoran Jovanović, član Nacionalne migracione komisije sindikata Unija, najvećeg sindikata u Švajcarskoj koji broji više od 200.000 radnika, ocenjuje za Kosovo onlajn da još nema zvaničnih podatak o broju radnika sa Kosova koji su došli u ovu zemlju nakon 1. januara i vizne liberalizacije, ali da je zbog velikog priliva radne snage već oborena cena radnog sata, a da je albanski jezik uvršten među zvanične u ovom sindikatu.

“Broj radnika sa Kosova se povećao nakon vizne liberalizacije. To čujem od kolega koji rade po građevinama. Ali, taj priliv radne snage se odrazio i na pad cene rada po satu. Od naših ljudi iz bivše Jugoslavije sam saznao da je već pala cena rada po satu. Poslodavci su već počeli da ih ucenjuju za plate. Daju im manje i kažu:’Ima drugi ko će raditi’”, kaže Jovanović.

On kaže da je u ovom trenutku nemoguće da se utvrdi koliko građana Kosova je počelo da radi u Švajcarskoj nakon 1. januara zato što, objašnjava, postoji “siva zona” u zapošljavanju svih migranata.

“To su sive zone u kojima svi pomalo učestvuju, svi kriju i svako na neki način ima neki deo kolača”, tvrdi Jovanović.

Navodi da je prema nekim informacijama najveći broj radnika sa Kosova zaposlen u građevinskom sektoru i da su mahom u kantonu Tićino.

“Tamo znamo da je gospodin Pacoli i da ima firme i da oni idu tamo. Da li su na crno, neprijavljeno ili su napravljeni ugovori ne znam, ali uglavnom je to javna tajna. Čak su isplivali neki podaci da ih na jednoj adresi ima čak 50 prijavljenih. Međutim, niko ne reaguje, čak ni švajcarska policija koja je poznata po pedantnosti i strogosti i poštovanju zakona”, navodi Jovanović.

On objašnjava da o prilivu većeg broja radnika sa Kosova govori i činjenica da je u njegovom, najvećem sindikatu u Švajcarskoj, albanski jezik odnedavno ušao u “službenu upotrebu”.

“Na nižim nivoima sindikalne komunikacije to su do sada bili turski i portugalski, a od nedavno je i albanski.To govori da je povećanje radne snage sa albanskog govornog područja i da se pravi ustupak da bi oni razumeli o čemu se diskutuje. Niko ne bi tek tako ubacio albanski. Postoji razlog, došlo je do priliva radne snage u građevinarstvu i potrebno je da oni razumeju, da imaju bolju komunikaciju i na poslu, ali i da znaju šta se dešava, gde su došli, kakve su im plate”, objašnjava Jovanović.

Jovanović kaže da su Albanci istovremeno počeli da uzimaju primat u vrhu sidikata Unija, te da je albanski jezik takođe uvršten u korespodenciju u vrhu sindikata.

“To je već nedopustivo. Zna se koji su službeni jezici u Švajcarskoj”, decidan je Jovanović.